Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 23. 19:00, hétfő | Életmód
Forrás: hazipatika.com

Kullancsok: amit nem, vagy rosszul tudtunk

Kullancsok: amit nem, vagy rosszul tudtunk

A kullancsok ne tartsanak bennünket vissza attól, hogy kimenjünk a természetbe. Sok van belőlük, ám ha odafigyelünk - például zárt ruházattal, kullancsriasztóval indulunk el - ritkán okoznak problémát.

A kullancsok ne tartsanak bennünket vissza attól, hogy kimenjünk a természetbe. Sok van belőlük, ám ha odafigyelünk - például zárt ruházattal, kullancsriasztóval indulunk el - ritkán okoznak problémát.

Magyarországon szerencsére nem élnek skorpiók, mérges kígyók (a viperát leszámítva), sem veszélyes nagyragadozók, viszont van egy aprócska ízeltlábú, amelytől sokan félnek: a kullancsoktól.

Nem egy faj
Igazából nem is egy fajról van szó, sok nagyon hasonló faj létezik, Magyarországon legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Vérszívó paraziták, elsősorban emlősöket támadnak meg, de a előfordulhatnak madarakon, hüllőkön is - írja a Ködpiszkáló blog.

Szájszerve kiválóan idomult a vérszívásra, akár testtömegének a többszörösét is képes magába szívni. A testhajlatokat, a hajas fejbőrt, szőrzettel borított testfelszínt kedveli a legjobban.

Nem tudnak ugrani
Elterjedt vélekedés, hogy fákról, bokrokról ugornak le áldozatokra, de a kullancs nem tud ugrani, s egyébként is az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli.

Kokárda alakú bőrpír
A kullancsok sok betegséget terjeszthetnek, a legismertebb a Lyme-kór, amely ellen egyelőre nincs védőoltás. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha az úgynevezett erythema migrans jelenik meg: kokárda alakú bőrpír, amely általában a csípés helyén alakul ki. A Lyme-kór egyik korai jele lehet, antibiotikum-kezelésével könnyen gyógyítható. Ha nem ismerik fel időben, idegrendszeri panaszokat, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak kísérik a betegséget, de akár teljes bénulás is kialakulhat, míg a haláleset nagyon ritka.

Láz és végtagfájdalom: halálos is lehet
A másik betegség a kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás). A központi idegrendszert támadja meg, elsősorban az agyvelőben okozhat gyulladást, de agyhártyagyulladást (meningitis) is kiválthat, esetleg mindkettőt (meningoencephalitis). A tünetek egy hét lappangási idő után jelentkeznek, láz és végtagfájdalom formájában. Átmeneti javulást követően a panaszok súlyosabb formában térnek vissza, ekkor már a központi idegrendszert támadja meg a vírus. Súlyosabb esetekben bénulás léphet fel, de a szívet is megtámadhatja a kórokozó. Ritkán, de halálos is lehet. Védőoltással lehet (és érdemes) is ellene védekezni.

Nem a házi praktikákra
A közhiedelemmel ellentétben a szájon át szedett, bőrön át párolgó B6-vitaminok szaga nem riasztja el a kullancsokat; ugyanígy hatástalan a preventív céllal fogyasztott sör, bor, pálinka is.

Ha összeszedtük a kullancsot, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben). A kullancs eltávolításához a legjobb az erre való csipesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.