Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Május 16. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Kutya érdekes dolgok!

Kutya érdekes dolgok!

Pár dolog, amit talán nem is gondolnánk hűséges négylábúinkról…

Hosszabb életűek a szófogadó kutyák
Szintén kutatásokkal bizonyították, hogy a szófogadó, jámbor kutyák élettartama jóval hosszabb, élnek, mint a csintalan, vagy esetleg agresszívebb fajták. Mintegy félszáz kutyafajt vizsgáltak a viselkedés és ez élethossz kapcsán, és kiderült, hogy a gyors és izgalmas élet az ebeknél sajnos a gyors halállal végződik.

Kiszagolják, ha baj van
A kutyák remek szaglásuknak köszönhetően képesek érzékelni például a cukorbetegséget, vagy jelezni tudnak, ha a gazdinak epilepsziás rohama lesz. Ez amiatt van, hogy a beteg sejtek egy számunkra érzékelhetetlen szagot bocsátanak ki magukból, amit viszont a kutyák orra simán megérez.

Olyan okosak, mint egy kétéves ember
Ez látszólag nem nagy szám, de ha jobban belegondolunk, állati mivoltukhoz képest ez óriási teljesítmény. Képesek a tanulásra, és az okosabb fajták akár 200 szó megértésére képesek. Ha ranglistát állítunk fel, az 5 legokosabb kutya a border collie, az uszkár, a német juhász, a golden retriever és a doberman.

Nem ismerik a bűnbánatot
Ha letolod a kutyád, mert elkövetett valami rosszat, általában olyan színszorítóan néz rád, hogy azonnal megbocsátasz neki. Csakhogy kutatások bebizonyították, hogy a kutyák automatikusan bűnösnek érzik magukat, ha a gazdi leszidja őket, még akkor is, ha el sem követtek semmit! Tulajdonképpen az egész csak arról szól, hogy meg akarnak felelni az embernek.

Képesek az irigységre...
Bár a kutya az ember legjobb barátja, ha úgy érzi, hogy nem kapja meg azt, ami neki jár, akkor hatalmas hisztizésre képes. Igaz, ez a féltékenység általában csak a többi kutyára (ill. bármilyen más házi kedvencre) érvényes, és sosem a gazdin vezeti le.

Az emlősök közül ők a legváltozatosabb megjelenésűek
Az egyes fajták közötti testfelépítés különbsége hihetetlen végleteket produkál. Egy uszkár koponyája és felépítése annyira eltér például egy bulldogétól, mint egy házi macska csontváza egy rozmárétól. Ennek köszönhetően a kutyák rengeteget segítenek a tudósoknak abban, hogy még jobban megértsék a genetika működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.