Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 06. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Küzdenek a magyarországi kastélyszállók

Küzdenek a magyarországi kastélyszállók

Magyarországon a kastélyszállókat a hotelpiaci átlagnál jobban megviselte a válság, noha Nyugat-Európában ez a szegmens kifejezetten jól teljesített az elmúlt években.

A hazai kastélyhotelek más-más stratégiával próbálják megtalálni a vendégkörüket: van, amelyik a wellness részlegének fejlesztésével próbál kitűnni – írja a Világgazdaság.

Míg Nyugat-Európában a szállodaiparon belül a kastélyszállók teljesítményét alig érintette a válság, addig Magyarországon a hotelpiaci átlagnál jobban megviselték az ágazatot a nehéz gazdasági körülmények – hangzott el az európai kastélyszállókat képviselő Historic Hotels of Europe és a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége által a napokban megtartott konferencián.

„Nagy átlagban valamelyest talán csökkent a hazai kastélyszállók foglaltsága és árbevétele a tavalyi évhez képest, ennél pontosabbat azonban nehéz mondani, mert közös statisztikát még nem vezetünk. Annyi rálátásunk van, hogy tudjuk azt, hogy van olyan tagunk ahol emelkedett, és van ahol csökkent a foglaltság. Így a két adat nagyjából kiegyenlíti egymást.” – mondta a Világgazdaságnak Bartha Sándor, a jelenleg 10 tagot számláló hazai szövetség elnöke.

Közlése szerint itthon az ilyen típusú hotelek foglaltsága helyenként kisebb a hagyományos társaikénál, országos átlagban nézve ötven százaléknál alacsonyabb kihasználtsággal működnek, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány a 85 százalékot is elérheti. A szövetség vezetője szerint a hazai kastélyszállodák kedvezőtlenebb helyzetben vannak a nyugat-európai társaiknál.

„Míg hazánkban a szállodapiacnak ez a szegmense alig tíz évvel ezelőtt kezdett kibontakozni, addig a nyugati országokban már több évtizedes múltja van, kialakult a kultúrája és stabil, visszatérő, magas jövedelmű vendégkörrel rendelkezik. Magyarországon ez a réteg jóval szűkebb. ” Véleménye szerint további versenyhátrányt jelent a szálláshelyek magas áfája – a kedvezményes 18 százalékos kulcs is az egyik legjelentősebb Európában. A belföldi keresletnek pedig az Üdülési Csekk folyamatban lévő kivonása és a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetése közötti átmeneti állapot sem tesz jót. A kastélyturizmus élénkítése érdekében a szövetség egy többféle kedvezményre jogosító, úgynevezett KastélyKártyát vezetett be a közelmúltban, amelyet a tagszállodákban és szövetség weboldalán keresztül lehet megvásárolni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.