Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 25. 17:34, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Lakossági Fórum

Lakossági Fórum

Horváth Tamás önkormányzati képviselő, az MSZP választókerületi elnöke, valamint dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke fórumot tartott a lakosság számára.

Horváth Tamás önkormányzati képviselő, az MSZP választókerületi elnöke, valamint dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke fórumot tartott a lakosság számára ma (március 25-én) 17 órától az MSZP Gorkij u. 2. sz. alatti Székházában.

Horváth Tamás pár szóban elmondta a fórum megszervezésének legfőbb indokait. Többek között sajnálattal közölte, hogy a választások óta úgy tapasztalja, hogy városunk és választókerületünk képviselet nélkül maradt az országgyűlési üléseken, mégpedig a jelenlegi képviselőnk inaktivitásának okán. Mindezen állítását arra alapozza, hogy a szóban forgó képviselő semmiféle affinitást nem mutat az irányban, hogy tenne ezért a városért, illetve választókerületért bármit is. Horváth Tamás önkormányzati képviselő úr éppen ezért kérte segítségét dr. Molnár Zsoltnak, aki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökeként hallatni tudná választókerületünk, szűkebb értelemben pedig a kiskunfélegyháziak hangját a parlamenti üléseken. Az elnök úr készségesen vállalta a felkérést és biztosította a jelenlévőket arról, hogy - bár nem megyénk szülötte, sőt nem is városunk lakója -, mégis elkötelezetten tesz eleget annak a kérésnek, hogy tolmácsolja választókerületünk problémáit és kéréseit az Országgyűlés felé. Véleménye szerint a helyi politika, a megyei politika és az országos politika csak részben választhatók el egymástól. Amíg olyan kormányzat van és olyan kormányzati intézkedések, amelyek lehetetlenné teszik a józan életet helyi szinten is, addig nem lehet éles határt húzni a helyi, megyei és országos politika közé.

A fórum főbb pontjai:

Társasházak korszerűsítése
Dr. Molnár Zsolt elnök úr gazdasági jogot végzett, tehát a társasházak jogi képviseletében és vezetésében bármely felmerülő kérdésre megnyugtató választ tudott adni. A nemrégiben zajlott kémények felülvizsgálata illetve korszerűsítési programok városszerte elég sok problémát okoztak városunkban, így a fórum ezen pontja is kiváltképpen sok érdeklődőt vonzott.

Vasárnapi boltbezárások kérdése
Az MSZP kormányra kerülésekor azonnal eltörölné a vasárnapi boltbezárásokról szóló intézkedést, hiszen az a gazdasági életbe irracionális beavatkozás. A jelenlegi kormányzás csökkent ítélőképességűnek tartja a lakosságot, ezért dönt felette a vasárnapi vásárlások és a pihenés kérdésében is. Az MSZP ezt helyteleníti, hiszen az embereket szabad akaratukban korlátozza. Azokban az Európai államokban, ahol ezzel az intézkedéssel megpróbálkoztak, már mindenhol próbálják visszaállítani az eredeti vasárnapi nyitva tartást. Indoklásként elmondhatjuk, hogy előre nem látható munkanélküliséget, termelékenység visszaesést, bevétel csökkenést fog eredményezni a vasárnapi boltbezárás.

Brókerügyek
A napjainkban zajló brókerbotrányok egyre-másra derítették fel a szövevényes bűnhálózatot, amelyben nem csak az elkövetők sora van jelen, hanem azok, akik segítőik, cinkosok voltak, akik szemet hunytak felette illetve bármi módon kapcsolódtak haszonszerzés céljából részesei voltak a bűncselekménynek. Dr. Molnár Zsolt szerint elvárható a teljes kártalanítás a kormánytól, hiszen a befektetők érdekeit védeni kell. Véleménye szerint kemény kézzel kell fellépni az elkövetőkkel szemben és bíróság előtt kell felelniük tetteikért nem csak bűncselekmény elkövetőinek, hanem mindazoknak, akiknek kiléte bármi módon kapcsolható az emberek megkárosításához.

Szerepvállalásunk az iszlám állam elleni fellépésben
Az 1990. utáni demokrácia legnagyobb kihívása politikai és katonai téren az iszlám állam elleni fellépés és szerepvállalás kérdése. Elhamarkodott missziók helyett a döntéshez még több információra van szükség. Alapvetően a kormányt terheli az a felelősség, hogy olyan javaslatot tegyen, ami egyszerre felel meg az ország érdekének az emberek biztonságának és nemzetközi kötelezettségeinknek (amelyek az ENSZ, a NATO és az Európai UNIÓ-s tagsága). A Magyar Köztársaságot és európai demokráciákat humánus és emberi jogokat tisztelő, a más nemzetek és népek iránti empátiával bíró értékrend jellemzi. Az iszlám állam azonban ezt egész létével tagadja. Mégis felvetődik a kérdés, hogy helyes-e a fegyveres szerepvállalás a fent nevezett ügyben? 100-150 missziós katonát készül kiküldeni a magyar állam. Itt azonban nem csak ezeknek a katonáknak a biztonsága, hanem az egész ország biztonsága forog kockán.

A fent nevezett pontok, csak töredékei voltak azoknak a problémáknak, amelyek városi és megyei szinten felmerültek az utóbbi időben. Horváth Tamás képviselő úr és meghívott (megbízott) vendége dr. Molnár Zsolt megtette az első lépéseket ahhoz, hogy szavaink eljussanak az Országgyűlés elé és segítséget remélhessünk az elkövetkezendő időkben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.