Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2014. Február 22. 10:10, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

„Legeljünk” vitamint!

„Legeljünk” vitamint!

Varázsoljunk ehető zöldet a konyhaablakunkba, hogy kellemesebbé tegyük a várakozást az igazi tavaszra.

Kinézve az ablakon még a tél mutatja a hátát komótosan elballagva, mi pedig vágyódunk egy kis napsütésre, langy melegre és a zöldellő kikeletre. Varázsoljunk ehető zöldet a konyhaablakunkba, hogy kellemesebbé tegyük a várakozást az igazi tavaszra. Ilyenkor a téli vitaminhiány idején a zöld csírák a legkönnyebben elérhető és legolcsóbb vitaminok. A csírázó magban az E-vitamin mennyisége háromszorosára nő például a búzában, a lucerna pedig jelentős mennyiségű B és C-vitamint tartalmaz.
A legfontosabb tudnivaló, hogy a csíráztatáshoz semmiképpen ne használjunk vegyszerrel kezelt (csávázott) magot. Az otthon termesztett csíra biztosan több vitamint tartalmaz, mint az üzleti, mivel teljesen friss. Fogyasztása azonnal ajánlott a levágás után, mivel fél óra múlva már elveszíti vitamintartalma negyedrészét.

Búzacsíra
Valódi A- és C-vitaminbomba, de tartalmaz még jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő hatásának köszönhetően tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat. Amellett, hogy szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását még az idegrendszert is erősíti.

Bab-, szójabab- és borsócsíra
Magas E-vitamin tartalmuknak köszönhetően szépítik a bőrt. A hüvelyesek csírái ráadásul jó hatással vannak a szívre és magas rosttartalmuk nagyszerűen szabályozza a vérnyomást is. A vérképzésre is rendkívül jó hatással van a bennük lévő vas segítségével.

Lucernacsíra
Fogyasztása ajánlott a változókor után, mert növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez. Igen magas C-, B-, B12-, D-, E és K-vitamin tartalma, ezenkívül sok benne a kalcium, foszfor, a vas és a magnézium. Szív- és érrendszeri betegségeknél is megmutatja jótékony hatását és megelőzi a vérrögök kialakulását is.

Mustármagcsíra
Segíti a keringési rendellenességek, az emésztőrendszer és a máj betegségeinek gyógyításában, hajhullás és bőrbetegség esetén is jótékonyan hat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét