Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 25. 18:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI – Balázs Attila

Legendák 5. - Az ikrek faluja

Legendák 5. - Az ikrek faluja

Felsőveresmartról szóló képes riporttal jelentkezett az MTI tudósítója. A településen gyakoriak az ikerszülések: a csodákban hívők a forrásvízre, a racionálisabbak a házasodási gyakorlatra és a genetikára gyanakodnak.

Felsőveresmartról szóló képes riporttal jelentkezett az MTI tudósítója. A településen igen gyakoriak az ikerszülések: a csodákban hívők a forrásvízre, a racionálisabbak a házasodási gyakorlatra és a genetikára gyanakodnak.

A magyar-ukrán határtól harminc kilométerre fekvő, 3500 lakosú Felsőveresmarton – más néven Nagykopányban (Velika Kopanya) – a hatvanat közelíti az elmúlt évtizedekben született ikerpárok száma. Jegyeztek fel ikerszüléseket már 1941-ben, 1943-ban és 1949-ben is, az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be. A rekordot 2004-ben állították fel, amikor csak júniusban három ikerpár született a faluban. A település polgármestere az MTI munkatársainak elmondta: a mai napig összesen 58 ikerpárt regisztráltak, bár pontos statisztikát csak 1989-től vezetnek (azóta 42 ikerpár született).
Míg a falubeliek a “csodatevő” hegyi forrás vizére esküsznek (bár a vizsgálatok szerint nincs “különleges ereje”, legfeljebb jó tiszta), a helyi orvos a belterjes házasságokat és az itt élők genetikai adottságait emlegeti (vagyis ha egy család rokonságában korábban előfordult ikerszülés, ennek esélye a következő generációknál növekszik). Létezik állítólag egy olyan összeesküvés-elmélet is, miszerint az egészet a csernobili atomkatasztrófa okozza – e teória azonban nem ad választ az 1986 előtti ikerszülésekre.

Nem egyedüli eset
Hasonló magyarázatokkal találkozhattunk a BBC által tíz éve bemutatott, szintén magas ikerszületéseiről híressé vált indiai Mohammad Pur Umri esetében is: míg a helyiek a Gangesz és a Jamuna folyók közti termékeny földre vezették vissza a különös gyerekszüléseket, a tudomány képviselői itt is az egymás közötti házasodás által növelt esélyekről beszéltek. További hasonlóság a két faluról hírt adó tudósításokban, hogy mindkét településen a 40-es évekig vezetik vissza az ikerszüléseket, emelkedő tendenciáról írnak, valamint gyakori színesítő eleme a beszámolóknak az is, hogy az ikerszülések nemcsak az emberek, hanem az állatok között is megfigyelhetők.
A világ “legikresebb” népeként emlegetett nigériai jorubák esetében egyes vizsgálatok az étkezésre, azon belül is bizonyos növények gyökereinek, gumóinak fogyasztására vezetik vissza a magas arányú ikerszüléseket, de ebben sem ért feltétlenül egyet mindenki. Mindenesetre a jorubák ikrekkel kapcsolatos hagyományai a magas aránynak köszönhetően igen színesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.