Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. December 22. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Lélekmelegítők az adventi sokadalomban

Lélekmelegítők az adventi sokadalomban

Elképzelhetetlen az adventi sokadalom fűszeres-alkoholos ital nélkül nálunk is és a szomszédainknál is.

Különösen, ha hideg, havas zimankó „téliesíti” a karácsonyvárást.

A forralt bor, a boros tea, a puncs mai kultusza az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek karácsonyi szokásain alapszik. Ausztriában és Németországban a forralt bor mellett a vadásztea is népszerű (a csehek és a szlovákok grog néven is ismerik – bár a grognak külön története van), amely ősi formájában rum vagy pálinka és forró tea 1:4 arányú keverékéből állt. Modern változatai már sokkal illatosabbak, ízesebbek, készítésében a forró vízen és a rumon, pálinkán kívül a citromlé, a fahéj, a szegfűszeg és a citromhéj is fontos szerephez jut. Persze a teához adott pálinkák alapján is számos variáció létezik. Szerbiában például a szilvapálinka a főszereplője az ott népszerű karácsonyi italnak, a vruca rakijának.

Az alkoholos teák közeli rokonságban állnak a punccsal, amely hagyományosan öt összetevőből készül (ahogy hindi neve, a panch is utal rá, ami ötöt jelen). Ezek pedig: alkohol, citromlé, cukor, tea és fűszerek. Persze a puncsnak is számtalan elkészítési módja terjedt el. A rumpuncs például karácsony tájt különösen divatos. Ennek egyik változata az egykor hírneves diákital, a krampampuli is, aminek sok-sok receptvariációja létezik, de valamennyi közös vonása az alkoholba áztatott, égő süvegcukor, amely villódzó, kék lángjaival bűvöli el az ünneplőket.

A fűszeres, alkoholos italok természetesen részei az otthonok ünnepi kínálatának is – nemegyszer egyéni receptköltemény szerint előadva.

Olvasóink számára három receptajánlattal igyekszünk hozzájárulni a sikeres karácsonyi vendégváráshoz.

FORRALT BOR GAZDAGON. Hozzávalók: 7 deci vörösbor, egy pohár víz, 3-4 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, 15 szem szegfűszeg, egy narancs és egy teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék. A narancsot gerezdjeire szedjük, a cukrot (amit 2 evőkanál mézzel is helyettesíthetünk) és a fűszereket a vízben fölforraljuk, hozzáadjuk a narancsszeleteket, fölöntjük borral. Az egészet fölmelegítjük, forrás előtt levesszük a tűzől és egy órán át érleljük. Melegen tálaljuk.

KARÁCSONYI PUNCS. Hozzávalók: 2,5 deci vörös- és ugyanennyi fehérbor, 1,5 deci rum, fél liter víz, 15 deka cukor, egy narancs és egy citrom. Az elkészítés során a citromot és a narancsot alaposan (körömkefével súrolva) megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd a héjakat a vízben fölforraljuk. Hozzáöntjük a borokat, a rumot, a cukrot, és kevergetve éppen csak forralásig hevítjük. Ezután hozzáöntjük a citrom és a narancs kifacsart levét, majd még forrón tálaljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.