Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Október 29. 13:11, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Lengyelország - Meghalt a szmolenszki katasztrófa egyik fontos tanúja

Lengyelország - Meghalt a szmolenszki katasztrófa egyik fontos tanúja

Meghalt a lengyel kormánygép 2010-es katasztrófája előtt egy órával, ugyancsak Szmolenszk mellett leszálló Jak-40-es repülőgép fedélzeti technikusa, a lengyel ügyészségi vizsgálat egyik fontos tanúja.

Lengyel sajtóértesülések szerint Remigiusz Mus zászlóst a hét végén felesége találta holtan házuk pincéjében. A férfi, aki nem hivatalos hírek szerint felakasztotta magát, nem hagyott búcsúlevelet. A helyszínelők eddig nem találtak külső beavatkozásra utaló nyomokat.
Mus azt állította, hogy a 2010. április 10-én lezuhant Tu-154-es lengyel kormánygép és az egy órával előtte leszálló Jak-40-es katonai repülőgép legénysége a nyilvánosságra hozottaktól eltérő utasításokat hallott a helyi forgalomirányítóktól. A lengyel média által felidézett visszaemlékezései szerint a sűrű köd ellenére a két gépet az előírt 100 méteres magasság helyett 50 méterre engedték leereszkedni.
A lengyel főügyészség szerint a zászlós szavait nem igazolják a két gép fekete dobozainak felvételei.
A lengyel légierő parancsnoksága fegyelmi eljárást indított a Jak-40-es pilótái ellen, mert a leszállással megszegték a biztonsági előírásokat.
A kormánygép katasztrófájában Lech Kaczynski államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai elit vezető képviselői.
Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős, amely a kedvezőtlen időjárás ellenére is megkísérelte a leszállást.
A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó ügy kivizsgálását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.