Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Március 22. 10:29, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Levelet hoz a postás - Szűróvizsgálatra hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt

Levelet hoz a postás - Szűróvizsgálatra hívják az 50 és 70 év közötti korosztályt

Magyarországon évente mintegy tízezren szembesülnek az ijesztő diagnózissal: rosszindulatú vastagbéldaganatban szenvednek.

Sajnos több mint ötezer honfitársunk belehal a betegségbe, ami pedig az idejében elvégzett szűrővizsgálattal jól felismerhető és gyógyítható lenne.

A vastagbélszűrés egyelőre nem szerepel a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok sorában – mint az emlő- és méhnyakrákszűrés –, azonban ez év végétől egy uniós projektnek köszönhetően országosan elérhetővé válik. A háziorvosok fele már jelentkezett is a szervezett vastagbélszűrési programra, ugyanakkor létrehoztak hét regionális szűrőközpontot – Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Egerben és Székesfehérváron – is, ahol bárki bármikor jelentkezhet vizsgálatra.

A vizsgálat semmiféle fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. A háziorvosok személyre szóló meghívóleveleket küldenek ki a praxisukban élő 50–70 év közötti pácienseiknek. Első körben székletvérvizsgálatra kerül sor. Az orvos mintavételi eszközt ad a betegnek, aki a mintát eljuttatja a megfelelő laboratóriumba.

Akinél pozitív eredmény születik, továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra, de a tapasztalatok szerint erre az esetek alig 10 százalékában kerül sor.

Miért érdemes elmenni a szűrésre? Ha korai stádiumban sikerül felfedezni a vastagbéldaganatot, javul a gyógyulási esély, jócskán csökken a lábadozással töltött idő, a páciens hamarabb válhat újra aktívvá. – Az új szűrési program bevezetésével a cél az, hogy 10 százalékkal csökkenjen a betegség okozta halálozások száma, ezzel évente körülbelül 500 életet lehetne megmenteni – mondta a sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Jelenleg százezren élnek Magyarországon, akik tíz éven belül vastagbélrákosak lesznek. A betegség alattomos, hiszen hosszú ideig csöndben lappang, s amikor tüneteket produkál, általában már nagy a baj. Csak rajtunk múlik: ha a postás hozza a meghívólevelet, élünk-e a szűrővizsgálat lehetőségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: