Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. November 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lezuhant és halálra zúzta magát az egyik leghíresebb sziklamászó

Lezuhant és halálra zúzta magát az egyik leghíresebb sziklamászó

Lezuhant és halálra zúzta magát az amerikai Brad Gobright, a világ egyik leghíresebb sziklamászója a mexikói Potrero Chico hegyen - írta a The Guardian online kiadása pénteken.

A kaliforniai mászó mintegy 300 métert zuhant a Monterrey közelében lévő híres sziklamászó-paradicsomban.

A Rock and Ice című szaklap szerint a 31 éves Gobright "a világ egyik legelismertebb, kötél nélküli szóló sziklamászója volt. Hírnevét annak köszönhette, hogy 2017-ben gyorsasági rekordot állított fel az amerikai Yosemite nemzeti park El Capitan sziklájának megmászásakor.

Gobright egy honfitársával, Aidan Jacobsonnel tartott lefelé egy kétnapos mászás után egy különlegesen veszélyes helyen. A Sendero Luminoso nevű, szinte teljesen sima falon ereszkedtek le ugyanannak a kötélnek a két szárán, amikor a baleset történt - mondta el Jacobson, aki szintén lezuhant, de kisebb távolságból és túlélte a balesetet.

Nem tudni, mi történt pontosan. A BBC egy statisztikára hivatkozva azt írja, az észak-amerikai mászóbalesetek több mint negyede a hasonló technikájú leereszkedések közben történik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.