Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 10. 11:40, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Lovasbandérium kíséri helyére a Petőfi szobrot

Lovasbandérium kíséri helyére a Petőfi szobrot

Elkészült a Petőfi szobor új talapzata, melyre 10 millió forintot nyert a város a NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán

Elkészült a Petőfi szobor új talapzata, melyre 10 millió forintot nyert a város a NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán. De nem csak talapzat, hanem a Petőfi szobor is megújult. Köllő Miklós alkotása július 14-én kerül vissza eredeti helyére. A szobrot lovasbandérium, fúvósok és a költő tisztelői kísérik a Petőfi térre. Az avató ünnepségre július 30-án kerül sor – tájékoztatta lapunkat Kapus Krisztián polgármester, a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság elnöke.
Köllő Miklós alkotását július 14-én délelőtt 11 órakor Bozóki István kőfaragó műhelyének Csanyi úti telephelyéről fúvószenekar és lovasbandérium kíséretében viszik a Jókai utcán át a Spar parkolóján keresztül az Ótemplom elé. A menet 11.30 órakor érkezik a Petőfi térre. A szobrot Kapus Krisztián polgármester köszöntője után emelik a helyére.

Július 30., 18 óra Petőfi tér:
- Félegyházi fanfár, himnusz (Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar)
- Kovács Ferenc, a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakközépiskola tanulója Petőfi Sándor: Szülőföldemen c. versét mondja el.
- Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester, a helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke
- Petőfi Sándor megzenésített verseit előadja dr. Tóth Ákos tárogatós, főiskolai docens.
- Ünnepi beszédet mond L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.
- A felújított Petőfi-szobor leleplezése.
19 óra: Kiskun Múzeum: A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vándor-kiállítását megnyitja Kispálné Lucza Ilona, az Országos Petőfi Társaság elnöke. A Széljáró Balladás Együttes megzenésített Petőfi-verseket ad elő.

Köllő Miklós Petőfi-szobrát 1897-ben Segesváron állították fel, majd 91 évvel ezelőtt Kiskunfélegyháza főterén került elhelyezésre. A szobor és a talapzat teljes felújítását a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma 10 millió forinttal támogatta. 1922-ben a talapzatot Radnay Béla szobrászművész tervei alapján az Ujszászy-Mailáth cég készítette el. A felújítási munkálatokat 2013-ban Bozóki István kőfaragómester és Máté István szobrászművész végezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.