Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 15. 12:27, hétfő | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Lovasbandérium kísérte helyére a Petőfi szobrot

Lovasbandérium kísérte helyére a Petőfi szobrot

A város vezetői, a költő tisztelői, valamint fúvószenekar, lovasbandérium kísérte július 14-én a felújított Petőfi szobrot eredeti helyére

A város vezetői, a költő tisztelői, valamint fúvószenekar, lovasbandérium kísérte ma július 14-én a felújított Petőfi szobrot eredeti helyére. A műalkotást Kapus Krisztián polgármester, a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság elnöke beszédét követően emelték helyére a felújítást végző és az új talapzatot készítő Bozóki Testvérek Kft. munkatársai. Az avató ünnepségre július 30-án kerül sor.
Köllő Miklós Petőfi-szobrát 1897-ben Segesváron állították fel, majd 91 évvel ezelőtt került Kiskunfélegyháza főterére. Az idő vasfoga azonban kikezdte a szobrot és a talapzatot, így a felújítás halaszthatatlanná vált. A város a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumához nyújtott be pályázatot, és nyert 10 millió forint támogatást. A felújítási munkálatokat Bozóki István kőfaragómester és Máté István szobrászművész végezte – mondta el bevezetőkét Kapus Krisztián.
A helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke ezt követően a költő munkásságának jelentőségéről beszélt: Petőfi Sándor alkotásai mindenki számára példaképül szolgálhat, forradalmiságának eszméi, szellemisége pedig mércéje lehet a hazaszeretetnek és az önfeláldozásnak. Nem lehet úgy magyarnak lenni, hogy az ember ne ismerje a Petőfi versek számos sorát.
Kapus Krisztián végezetül a július 30-ai avatóünnepségre hívta meg a jelenlévőket és a város közösségét.

Az avató ünnepég programja:
Július 30., 18 óra Petőfi tér:
- Félegyházi fanfár, himnusz (Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar)
- Kovács Ferenc, a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakközépiskola tanulója Petőfi Sándor: Szülőföldemen c. versét mondja el.
- Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester, a helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke
- Petőfi Sándor megzenésített verseit előadja dr. Tóth Ákos tárogatós, főiskolai docens.
- Ünnepi beszédet mond L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.
- A felújított Petőfi-szobor leleplezése.
19 óra: Kiskun Múzeum:
A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vándor-kiállítását megnyitja Kispálné Lucza Ilona, az Országos Petőfi Társaság elnöke. A Széljáró Balladás Együttes megzenésített Petőfi-verseket ad elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.