Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Június 05. 14:28, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Ma 16 óráig nézhetőek meg az érettségi dolgozatok

Ma 16 óráig nézhetőek meg az érettségi dolgozatok

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a vizsgakérdések megoldására adott szaktanári értékelést a szóbeli vizsga előtt nyilvánosságra kell hozni.

A tanulói jogviszonnyal nem rendelkező, megyei/fővárosi kormányhivatalokban jelentkezett vizsgázók a kijavított írásbeli érettségi vizsgadolgozatukat 2018. június 5-én tekinthetik meg ‒ hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Dudás Gábor, a Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya Oktatási és Kulturális Osztályának vezetője.

A vizsgadolgozatot és az útmutatót a vizsgázó, a vizsgabizottság elnökéhez történő megküldés előtt, az iskola képviselőjének jelenlétében, az igazgató által meghatározott helyen és időben lehet megtekintheti, sőt azokról
kézzel vagy elektronikus úton másolatot is készíthet az érintett, valamint az értékelésre észrevételt tehet ‒ tájékoztatott a szakember.

Ha vizsgázó egy középiskolában jelentkezett a dolgozatot (közép- és emelt szinten egyaránt), a dolgozatot értelem szerűen a középiskolában (időpontjáról az iskola tájékoztatott), ha viszont kormányhivatalban nyújtotta be az érettségi jelentkezését, a dolgozatot a vizsgabehívóján megjelölt helyen tekintheti meg.
A megtekintésre, a másolat készítésére egy munkanapot, tehát nyolc órát kell biztosítani.

Ha a vizsgázó nem tud megjelenni a megtekintésen, egy szabályos meghatalmazással rokona vagy ismerőse is megtekintheti a kijavított dolgozatot. Természetesen a meghatalmazott is készíthet másolatot a dolgozatról. Ha senki nem nézi meg a dolgozatát, a vizsgázót az írásbeli vizsga eredményéről az érettségi vizsgabizottság tájékoztató értekezletén fogják tájékoztatni.

Hogyan tehető észrevétel az írásbeli vizsgadolgozattal kapcsolatban?

A kijavított írásbeli vizsgadolgozatokkal kapcsolatos észrevételeket a vizsgázó a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – adhatja le. A benyújtott észrevételeknek nincs formai követelménye. Észrevétel kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehető. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet előterjeszteni. Az igazolási kérelem benyújtási határideje jogvesztő, annak elfogadásáról az igazgató dönt.
Ha a tanuló észrevételt tett írásbeli dolgozatával kapcsolatban, akkor azt az igazgatónak egy másik szaktanárral a javítási, értékelési útmutató alapján felül kell vizsgáltatnia. Az észrevétel elbírálásában nem vehet részt a dolgozatot elsőként javító szaktanár.

A benyújtott észrevételről középszintű érettségi vizsga esetén a vizsgát szervező intézmény pedagógusaiból és az elnökből álló vizsgabizottság, míg emelt szintű vizsga esetén a Kormányhivatal által kijelölt – a vizsgát szervező intézménytől – független szakértő dönt.

A vizsgálat a dolgozatnak csak arra a részletére terjedhet ki, amelynek javítására a vizsgázó észrevételt tett.
Az érintett feladat felüljavítása során az eredetileg megállapított pontszámtól pozitív és negatív irányba is el lehet térni‒ hívta fel a figyelmet Dudás Gábor.

Emelt szintű írásbeli vizsgadolgozat javításával kapcsolatos észrevétel esetén a kivizsgálás a kormányhivatal feladata.

A kormányhivatal a kérdéses feladatot egy olyan szaktanárral vizsgáltatja felül, aki a dolgozat értékelésében eddig nem vett részt. Ezt követően a kormányhivatal megküldi a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójának, aki továbbítja azt a vizsgabizottság elnökének.

Fontos tudni ‒ emelte ki a szakember ‒, hogy a vizsgabizottság a kormányhivatal által megküldött szaktanári értékelést már egyből rávezeti az osztályozó ívre, tehát itt már nincs több felülvizsgálati lehetőség.

Jogorvoslati lehetőség

Ha a vizsgázó úgy érzi, hogy az emelt szintű írásbeli vizsga vizsgaszervezésével kapcsolatosan a technikai jellegű előírásokat a helyszínen megszegték, az írásbeli vizsga lezárást követő két órán belül az írásbeli vizsga helyszínén, az országos vizsgaközpont megbízottjánál az országos vizsgaközpontnak címzett írásbeli észrevételt tehet. A határidő jogvesztő, igazolásnak helye nincs.

Címkék: érettségi, vizsgázó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.