Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2024. Március 13. 14:11, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Magyar népmesék ihlette alkotásokból nyílt tárlat a Nemzeti Művelődési Intézetben Lakiteleken

Magyar népmesék ihlette alkotásokból nyílt tárlat a Nemzeti Művelődési Intézetben Lakiteleken

Szakköri keretek között készült, Magyar népmesék ihlette alkotásokból nyílt tárlat a Nemzeti Művelődési Intézetben, Lakiteleken kedden.

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője az "Egyszer volt, hol nem volt..." - a magyar népmesék varázslatos világa című alkotópályázat eredményhirdetésén felidézte: a magyar népmese 2020. október 15-e óta hungarikum, de a magyaroknak ősidők óta az életük része.

Az ügyvezető emlékeztetett: a 70-es években a Magyar népmesék című televíziós sorozat révén sokak számára összeforrtak a történetek a Kaláka együttes főcímzenéjével és Szabó Gyula hangjával. Novák Irén szerint azt azonban már kevesebben tudják, hogy Jankovics Marcell rendezőnek az is célja volt, hogy minden epizódban megmutassák egy-egy táj jellegzetes népművészeti motívumkincsét. Ezért is érdemes felnőttként újra megnézni a részeket, amelyek minden korosztály számára tartogatnak mondanivalót - tette hozzá.

Mint elhangzott: az érdeklődők a Nemzeti Művelődési Intézet 2023 decemberében meghirdetett felhívására, az ASzakkör Program Kárpát-medencében elindult szakköreiben készített alkotással pályázhattak, amelyet a népmesék világa ihletett.

Novák Irén elmondta: "kreatív és igényes alkotások születtek" a felhívásra. Magyarország minden vármegyéjéből, de a határon túlról, Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek pályázatok. "Izgalmas bemutató videókkal, színes fázisfényképekkel, csodálatos alkotásokkal elevenítették meg a pályázók a magyar népmesék világát, történeteit és kiemelkedő alakjait" - fogalmazott.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a 108 szakkör által beküldött pályamunkákat 18 tagú zsűri értékelte, amelyet szervezetük koordinált.

A bíráló bizottság 12 szempont mentén állította össze értékelését, amelyek között szerepelt a kivitelezés minősége, az alapanyag, a funkció és a díszítés összhangja, valamint a műfajnak, illetve népi kézművességnek való megfelelés, de szempont volt az is, hogy az alkotás mit nyújt a befogadónak - sorolta.

A pályamunkák egyebek mellett A kismalac és a farkasok, a Macskacicó, A só, az Életfa, A királykisasszony jegyei, a Király Kis Miklós, A háromágú tölgyfa tündére, Az aranyszőrű bárány, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Mátyás király és az igazmondó juhász, illetve Az égig érő fa című mesékből merítettek.

A beküldött alkotások közül a zsűri tizenkettőt oklevéllel jutalmazott

A tárlatmegnyitón közreműködött Berecz András énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész. Az alkotópályázatot követően nyílt meg a Nemzeti Művelődési Intézetben az 500 év hagyatéka - Ament Éva bútorfestő és tanítványai című kiállítás is.

Ament Éva megnyitójában arról beszélt, hogy nagy tisztelettel néznek elődeik, a festőasztalosok munkáira, amelyek közül az egyik legrégebbi emlék az 1508 és 1520 között készült gogánváraljai református templom festett mennyezete.

Kiemelte: a mai bútorfestőknek elkerülhetetlen ezeknek a munkáknak az ismerete, ezért is emelték be az ASzakkör bútorfestő képzésébe a templomok mennyezetfestését. Tárlatuk az 500 évvel ezelőtt készült erdélyi mennyezet egy részletének rekonstrukcióját mutatja be 25 templomkazettán keresztül, amelyet alkotótársaival, öt tanítványával készítettek el.

A kiállítások 2024. május 20-áig látogathatók a Nemzeti Művelődési Intézet székházának nyitvatartási idejében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)