Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Március 21. 11:55, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Magyari Béla a félegyházi űrhajós

Magyari Béla a félegyházi űrhajós

Magyari Béla, a félegyházi űrhajós volt a vendége március 19-én az Élő példaképeink című sorozatnak, melynek keretében városunk díszpolgáraival, munkásságukkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Magyari Béla, a félegyházi űrhajós volt a vendége március 19-én az Élő példaképeink című sorozatnak, melynek keretében városunk díszpolgáraival, munkásságukkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Városunk díszpolgárával Kapus Krisztián polgármester beszélgetett a városháza dísztermében.
Magyari Béla magyar űrhajós, a Szojuz–36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja városunkban látta meg a napvilágot és itt jegyezte el magát a repüléssel is.
– Kiss Imre a repülőtér parancsnoka vitorlázó gépén repültem először. Felejthetetlen élmény volt, amikor felülről pillantottam meg szülővárosomat, a városházát, a templomokat, a kanyargó utakat.
Magyari Béla 1967-ben a magyar, 1970-ben a szovjet repülőműszaki főiskola növendéke lett, majd 1972-től a magyar légierő repülőtisztje. Öt évvel később már I. osztályú vadászrepülő.
- 1977 májusában halottam arról, hogy magyar űrhajósjelölteket válogatnak a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. Habozás nélkül jelentkeztem én is. A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, köztük engem és Farkas Bertalant. További vizsgálatok következtek, de már a Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Ezek után kezdődött el a felkészülés a szovjet kollégáikkal együtt. Berci és jómagam kiváló eredménnyel végeztünk.
Hogy ki fog repülni, azt az oroszok döntötték el.
- Kubaszovnak kellett repülni, mellé pedig Bercit osztották be. Vlagyimir Dzsanyibekovval a kilövésig folytattuk a felkészülést, készen álltunk a helyettesítésére. Berciékkel végig rendben volt minden, így hát ők mentek a világűrbe.
Magyari Béla a repülés idején az irányító központban dolgozott. Az űrrepülés után őrnaggyá léptették elő, és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. A Kiskunfélegyháza Város díszpolgári címét is ebben az esztendőben kapta meg.
Magyari Béla elvégezte a műszaki egyetemet, és űranyag-technológiából doktorált, 2001. decemberében lett a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE