Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 14. 15:09, kedd | Belföld
Forrás: mti

Magyarország és Finnország űripari együttműködésről állapodott meg

Magyarország és Finnország űripari együttműködésről állapodott meg

Magyarország és Finnország űrkutatási-űripari együttműködésről állapodott meg, aminek nyomán a magyar vállalatok és egyetemek szorosabban fognak együtt dolgozni finn partnereikkel

- közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Helsinkiben.

A magyar külügyminiszter Ilona Lundströmmel, a finn gazdasági és munkaügyi minisztérium főigazgatójával írt alá egyetértési megállapodást a két ország együttműködéséről az űrkutatás és az űrtevékenység területén.

Ezt követően Szijjártó Péter elmondta, hogy egy ilyen megegyezés Magyarország és Finnország között "néhány éve még a vicc kategóriájának számíthatott volna a felületes szemlélők számára", mára azonban a világűr használata gyakorlatilag általánossá vált a modern iparban, technológiában.

A megállapodás nyomán szorosabb lesz az együttműködés az űrkutatás, a Föld megfigyelése, illetve a közlekedési eszközökben használható navigációs rendszerekhez szükséges kutatási-fejlesztési munkálatok terén. A magyar egyetemek és vállalatok együtt fognak működni finn partnereikkel abban, hogy az űrkutatásból fakadó eredmények minél nagyobb szerepet játsszanak a magyar gazdaság gyors újraindulásában - emelte ki.



Hivatalos látogatásán a tárcavezető egyeztetést folytatott Jani Hamalainennel, a Teknikum Oy vállalat ügyvezető igazgatójával.

Itt arról számolt be, hogy a két ország gazdasági együttműködése mindig is aktív volt, de az alacsony adóknak, a kiváló minőségű munkaerőnek és a kormány beruházásösztönzési rendszere által kínált pénzügyi támogatások lehetőségének köszönhetően a jövőben is újabb finn beruházások várhatók Magyarországon, alapvetően az iparban tevékenykedő cégek részéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére