Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Október 18. 08:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Májunk védelmében

Májunk védelmében

Testünk legnagyobb méretű szerve, a máj meglepően jól képes regenerálódni.

Sok szempontból nagy szerencse ez, hiszen a túl sok alkoholt fogyasztók, a májbetegségen átesettek, az emésztőszervi problémákkal küzdők igencsak próbára teszik ezt a szervünk.
Persze nem árt, ha valamilyen természetes módon is megtámogatják a fontos szerv működését. Erre a célra a máriatövis kivonata, a szilimarin az egyik legjobb eszköz.

Másképpen szamárkóró
A népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövénye. Májvédő és májtisztító hatása ma már a nyugati orvoslás által is elismert. Nem véletlenül választotta 2013-ban a máriatövist az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

Mi az a szilimarin? A máriatövis legfontosabb hatóanyaga a szilimarin, amely antioxidáns hatású vegyületkeverék. Többféle flavonoidből áll. Ezek játszanak főszerepet a méreganyagok eltávolításában, a máj regenerálódásában és segítenek további károsodások kivédésében.
A szilimarin védi a májsejteket a toxikonokkal (mérgekkel), a sugárzásokkal, a mechanikus károsodásokkal és még a hepatitiszt okozó vírusokkal szemben is.

A máriatövis kivonata a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkció fenntartásához is hozzájárul. Mivel a szilimarinnak gyulladáscsökkentő hatása is van, májgyulladás esetén része lehet a terápiának. A máriatövis hatóanyaga főleg étrend-kiegészítővel juttatható a szervezetbe. Teaként inkább más, szintén a májtisztítást elősegítő gyógynövényekkel keverve fogyasztják. Ilyen például a benedekfű, amely erősíti a máriatövis hatását. Egyes kutatások felvetették, hogy a szilimarinnak rákellenes hatása is lehet, de ez az állítás még további kutatásokra szorul. Az viszont biztos, hogy a máriatövis segíthet gombamérgezések esetén is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.