Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Május 16. 15:50, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Május 20-án Pünkösdölő és bodzázás Ópusztaszeren

Május 20-án Pünkösdölő és bodzázás Ópusztaszeren

Lovas virtuskodás a pünkösdi királyságért, iskolások pünkösdölője, bodzázás, májusfa-kitáncolás, vásári bábjáték, bodzás tejpite és bodzás-mézes hajdina

Lovas virtuskodás a pünkösdi királyságért, iskolások pünkösdölője, bodzázás, májusfa-kitáncolás, vásári bábjáték, bodzás tejpite és bodzás-mézes hajdina várja május 20-án, pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatókat. Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe, népünk hiedelme szerint a tavasz kiteljesedése. Ópusztaszeren a látogatók bevonásával megelevenítik a szegedi nagytáj népének régi hagyományát, a bodzázást, amikor is zöld ágakkal, de főleg bodzával ékesítjük fel a skanzen házait, és délután kitáncolják a májusfát is.

Az ünnep talán legszebb hagyománya a pünkösdölés, amelyet az ópusztaszeri általános iskolások adnak elő pünkösdhétfőn a skanzenben. A pünkösdölő lányok ünneplőbe öltöznek, fejükön rózsakoszorúval, egy közülük, a királynő fényes koronát visel. Énekkel dicsérik az Urat, játszanak, körtáncot járnak. A fiúk különböző ügyességi játékokkal döntik el, ki lesz közülük a pünkösdi király.
A nap talán leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme lesz a fiatal legények lovas virtuskodása a pünkösdi királyi címért: lóháton különféle próbákat kell kiállniuk, s végül egy hatalmas vágtával próbálják megszerezni, leszakítani a pünkösdi koszorút. Akinek először sikerül, az lesz a pünkösdi király.
Pünkösdhétfőn az Emlékpark egész területén programokkal várják a vendégeket. A Rotundában új kiállítás nyílik Finta Sándor grafikáiból, Kisbojtár címmel, melyhez kézműves foglalkozás is kapcsolódik: a gyerekek elkészíthetik és hazavihetik magukkal saját pulijukat.
Lesz a skanzenben csuhézás, és egész nap próbára tehetjük erőnket, ügyességünket. „Dógos asszony, erős embör, ügyes gyerök” megnevezéssel látogatói próbatételek várják a merész, vállalkozó kedvű férfiakat, nőket, gyermekeket (rönkhajítás, zsákban futás, ördöglakat stb.). Természetesen a legügyesebbek jutalomra is számíthatnak. Ének Szent György vitézről a címe annak a zenés, interaktív vásári bábelőadásnak, amelyet Aranygyapjú Társulat előadásában tekinthetnek meg a kicsik és a nagyok. Az olvasóköri kemence is beindul, melyben Piri néni bodzás tejpitét süt a vendégeknek, és beszél a kemencében sütés tudományáról is.
A Nomád Parkban a szokásos lovasbemutató mellett honfoglalás kori tevékenységeket lehet kipróbálni (gyékényfonás, íjászat) és az érdeklődők megtanulhatják elkészíteni, sőt meg is kóstolhatják az ízletes mézes-bodzás hajdinát.
Szeri Praktika néven gyógy-és fűszernövényeket mutatnak be a monostor kertjében, ahol meg is ízlelhetjük a különféle gyógyteákat.
Pünkösdhétfőn is megtartják a látogatók körében nagyon közkedvelt terelési bemutatót, amely most rackajuh nyírással is kiegészül.
A jókedvhez, derűhöz egész napos dél-alföldi népzenével, finom ételekkel-italokkal is hozzájárulnak a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.