Városlista
2022. december 9, péntek - Natália

Hírek

2011. Június 29. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Már körözik Kadhafiékat

Már körözik Kadhafiékat

Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Mommer Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. A vád mindhármuk esetében emberiesség elleni bűntett. A Kadhafi vezette kormány elut

 

Az elfogató parancs alapja az a megállapítás, hogy a líbiai vezető hű rendfenntartó erők több száz fegyvertelen civilt gyilkoltak vagy sebesítettek meg az országban zajló demonstrációk 12 napja során, és sokukat börtönbe vetették. Az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt elnök és segítőinek ügyével korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozott, majd a hágai bíróságnak adta át a feladatot. A testület döntése nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó és fenntartó116 országnak kötelessége elfognia a líbiai diktátort, annak fiát és a titkosszolgálat fejét.


Az ügyészségi álláspont szerint minél hamarabb el kell fogni a vádlottakat, hogy bűntetteket ne tudják eltussolni vagy megismételni – a Hágában dolgozó diplomaták szerint azonban úgy látják, az elfogatóparancs csak nehezíti a líbiai helyzet tárgyilagos, rendezését. A líbiai kabinet – kormányszóvivője útján – a döntést már a határozathozatal előtt visszautasította. Indoklásuk szerint a büntetőbíróság nem legitim szerv és egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul – írja honlapján az InfoRádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: líbia

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 09. 15:53, péntek | Külföld

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést.

2022. December 09. 07:39, péntek | Külföld

Románia az energiaszámlák kifizetésére fordítható segéllyel támogatja jövőre a rászorulókat

Romániában az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes (118 ezer forint) adómentes segélyt kapnak jövőre a rászorulók - az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

2022. December 08. 13:16, csütörtök | Külföld

Három magyar cég került a Deloitte leggyorsabban növekvő technológiai vállalkozások CE Fast 50 listájára

Az árbevétel alapján a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket díjazó Deloitte Central Europe 2022-es Technology Fast 50 programjára 16 közép-európai országból 400 pályázat érkezett, a rangsorba 3 magyar cég került be.