Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 02. 14:44, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Már minden második kullancs fertőzött

Már minden második kullancs fertőzött

Itthon tetőzik a kullancsszezon. Érdemes erre figyelni, ha szabadtéri programot tervez valaki a következő hetekben.

Legalább tízféle betegséget terjesztenek a kullancsok, és már régen vége van annak az időnek, hogy az erdőben kellett erre figyelni: a városi parkokban vagy akár a strandon, játszótéren is lehet belőlük.

Magyarország közepesen fertőzött kullancstól, a nyugati megyék és Nógrád a leginkább érintett. A nyaralni indulóknak érdemes megnézniük, hogy úticéljuk mennyire minősül kullancsveszélyes helynek. A környező országok közül Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is fertőzött.

Az elmúlt évek enyhe telei miatt megnőtt az élősködők száma, és a kullancsszezon most tetőzik, figyelmeztetnek a szakértők.

Már minden második vérszívó fertőzött. Kurucz Kornélia, a Szentágothai János Kutatóközpont kutatója azt javasolja, amint kullancsot észlelünk, azt minél hamarabb el kell távolítani A lyme-kór ellen egyelőre nincs megelőzési mód, a kullancs-encephalitis elleni azonban van védőoltás.

Az alapvédettséghez egy év alatt háromszor kell oltatni, ez oltóanyagtól függően átlagosan 18 ezer forintba kerül. Fontos, hogy ezt követően a háromévenkénti, emlékeztető oltással hosszú távú védettség szerezhető.

A kullancscsípés megelőzésére többféle módszer létezik: krémek, spray-k, tabletták, a hosszú, betűrt ruházat, illetve a bőr rendszeres ellenőrzése.

A kullancseltávolító kanállal szakszerűen és fertőzésveszély-mentesen szedhető ki a vérszívó emberből és állatból is.

Kapiller Zoltán állatorvos az M1 aktuális csatorna Híradójában azt javasolta, a kutyáknál minél többféle megelőző technikát alkalmazzunk, legyen rajta kullancsriasztó nyakörv és cseppentsünk rá valamilyen kullancsriasztó készítményt is.

Kullancscsípés esetén az állatok tünetei hasonlók az emberéhez: láz, levertség, rossz közérzet, ezért a házikedvenceket is ajánlott rendszeresen átvizsgálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.