Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 20. 19:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Márpedig a kölcsön visszajár!

Márpedig a kölcsön visszajár!

A kölcsönadás szabályainak új alapokra helyezése a polgári törvénykönyvben, márciusban hatályba lépett. A világ változásával frissíteni kellett a jogrendet is.

A kölcsönadás szabályainak új alapokra helyezése a polgári törvénykönyvben, márciusban hatályba lépett. A világ változásával frissíteni kellett a jogrendet is, hiszen ma már a magánszemélyek közötti pénzforgalom is üzleti alapon működik.

Vessük papírra, az egyezséget!
Az új Ptk-val nem változott az a tény, hogy a kölcsönszerződés írásba foglalás nélkül is érvényes. Sajnos a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a szóbeli egyezség után legtöbbször behozhatatlan hátránnyal indul az, akinek nem akarják visszafizetni a tartozását. A szakemberek erre alapozva mindenkit arra biztatnak, hogy akár egy cetlire is, de mindenképpen foglalják írásba, hogy miben állapodtak meg. Ha kézzel írják és mindkét fél aláírja, akkor nem szükséges tanú sem hozzá, viszont ha géppel történik az írásba foglalás, akkor két tanú szükségeltetik.

Amiben változott a Ptk.!
Az új Ptk. mostantól azt veszi alapul, hogy:
- a felek éves kamatban állapodnak meg egymás közt – de az ne haladja meg a 20%-ot!
- ha a szerződést követően nem rögtön adjuk a kölcsönt, akkor az adott időszakra, a banki hitelek felvétele kapcsán már megismert rendelkezésre tartási díjat kell fizetni – ez pedig 5%-nál nem lehet több!
(Ha a felek egymás közt úgy döntenek, hogy ne legyen kamat, illetve rendelkezésre állási díj, megtehetik, de ezt bele kell a szerződésbe fogalmazni, sőt fel tüntetni, hogy ők most szívességi kölcsönszerződést kötöttek.

Kérhetünk biztosítékot!
Ez egy fontos módosítás, hiszen mostantól azt is alapesetként kezeli a törvény, hogy a kölcsön visszafizetésére biztosítékot kell nyújtani. Ezt a változást is a banki kölcsönügyletei ihlették. Ha a két fél úgy dönt, ettől is el lehet tekinteni. Viszont az, aki a kölcsönt kapja nem háborodhat fel amiatt, hogy írásban is vállalnia kell a tartozásáért a felelősséget!
Fontos! Ne felejtsük el, hogy azt is írásban kell rögzíteni, mi lesz a biztosíték felhasználása, ha az adós nem fizeti vissza a kölcsönt. Egy autó esetében például közösen eladják, hogy a kölcsön összegét abból fedezzék, vagy azt az adós használatra átadja a tartozásért fejében.

A megállapodás felmondható!
A törvény szerint a kamattal járó kölcsönt csak akkor kérhetjük idő előtt vissza, ha arra nyomós indokunk van. Például ha azt látjuk, hogy akinek kölcsönt adtunk, elkezdte eladni a tulajdonait, vagy mondjuk nem engedi, hogy a biztosíték állapotát ellenőrizzük. Szívességi kölcsön esetében viszont más a helyzet! Ha a saját helyzetünk romlása miatt szükségünk van a pénzünkre, bármikor, indoklás nélkül visszaigényelhetjük!
Figyelem! Aki a pénzt követeli, annak kell majd a hatóságok előtt az igazát bizonyítani és a polgári bíróság fog ítéletet hozni. Ha a kölcsönadó igaza mellett dönt, a tartozó félnek nem csak a tartozását kell visszafizetnie, hanem a késedelmi kamatot, sőt az ügyvédi munkadíjat és még a perköltséget is. Ha ezt felszólításra nem teszi meg, akkor a bírósági végrehajtó fog cselekedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.