Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 31. 08:29, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Második világháborús robbanótestektől mentesítik a Dráva barcsi szakaszát

Második világháborús robbanótestektől mentesítik a Dráva barcsi szakaszát

Megkezdődött a Dráva robbanótestektől való mentesítése, a munka a vízállástól és az időjárástól függően még hetekig eltart - mondta el Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka az MTI-nek.

Ismertetése szerint az alacsony vízállás miatt a folyómeder egyes szakaszait nem borítja víz, és ezekről a területekről 76 milliméteres szovjet repeszgránátok kerültek elő. A rendőrségi és önkormányzati bejelentés alapján korábban kiküldött tűzszerészjárőr további lőszereket látott a folyómederben, a vízfelszín alatt, de a mentesítési feladatot csak az apadás után lehetett elkezdeni.
Az, hogy a második világháború után majdnem hét évtizeddel is előkerül jelentős mennyiségű lőszer a vizekből, azzal magyarázható, hogy a folyók és tavak változó vízhozama miatt időszakosan vagy tartósan területek válnak szárazulattá. Az elmúlt években a Balaton és a Duna környékéről érkező bejelentések száma ugrásszerűen megnövekedett - mondta a parancsnok.
Jelenleg a Dráva barcsi szakaszán nagyjából kéthektárnyi területet mentesítenek könnyű- és nehézbúvárokkal. Az erősen szennyezett területek a Dráva sodorvonalában vannak, ahol az erős sodrás jelentősen megnehezíti a búvárok munkáját.
Az alacsony vízállású szakaszról egy éles gyutacs került elő. A nagy sodrású vízszakaszon - a hídpillérek lábától kiindulva - mintegy 200 kilogramm gyalogsági lőszert találtak. Ezenkívül begyűjtöttek a tűzszerészek 23 darab 76 milliméteres szovjet repeszgránátot, egy német és egy szovjet aknavetőgránátot, egy szovjet F1-es kézigránátot, továbbá egy kézigránát gyújtószerkezetét és mintegy száz kilogramm gyalogsági lőszert.
Az eddig megtalált robbanótestek egy részét megsemmisítették a Barcs közelében kijelölt robbantási területen. A szállítható eszközöket központi gyűjtőhelyre vitték későbbi megsemmisítésre.

Címkék: Dráva, tűzszerész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során