Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Május 20. 12:04, péntek | Helyi
Forrás: vg.hu

Mától megbüntethetik, ha e-cigit szív

Mától megbüntethetik, ha e-cigit szív

Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

A péntektől hatályos szabályozás szerint tilos elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektromos eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és ötméteres körzetükben. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Ezeket a termékeket mától csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni, és ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak rájuk, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi tájékoztatása szerint az elektromos cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre: az elektromos cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek bizonyítottan egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem.

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy a kifújt füst, illetve pára azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélyének. Káros hatásai mellett arra nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról. Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget. Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektromos cigarettát használtak már - tájékoztatott az ÁNTSZ. Az Országgyűlés tavaly decemberben a hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az elektromos cigarettákra.

Az Európai Unió Bírósága május 4-i ítéletében megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét, miután az unió legnagyobb dohánytermék-gyártójának és második legnagyobb dohánytermelőjének számító Lengyelország, valamint a Philip Morris International és a British American Tobacco dohányipari vállalat megtámadta a 2014-ben elfogadott irányelv egyes rendelkezéseit. A törvény értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan elektromos cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri, ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályozás alá esik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.