Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Február 09. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: femina.hu

Meddig él a kilincsen hagyott influenzavírus

Meddig él a kilincsen hagyott influenzavírus

A kilincsek olyan sokak által érintett tárgyak, amelyeken hosszú ideig tanyázhat az influenzavírus.

A kilincsek olyan sokak által érintett tárgyak, amelyeken hosszú ideig tanyázhat az influenzavírus.

Csakúgy, mint sok más európai országban, hazánkban is megkezdődött az 2015-ös influenzaszezon. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint főleg a kontinens nyugati és északi részén terjed a lázzal és rossz közérzettel járó fertőzés.

A cseppfertőzéssel átadható kórokozók akár közvetve - fertőzött tárgyak érintésével - is terjedhetnek egyik emberről a másikra.

Az embereket megbetegítő vírusok közül az influenza mérsékleten fertőzőképes - áll az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatójában. Egy fertőzött ember jellemzően egy-két másik embernek adja át a kórokozót.

A vírusok átadása kétféle módon történhet: egyrészt nagyobb cseppek belélegzése útján - amelyek a fertőzött ember köhögése, tüsszentése útján kerülnek a levegőbe. Másrészt az influenzavírus terjedhet a fertőzöttel való közvetlen érintkezés útján, illetve az általa megfogott tárgyak megérintésével.
Hány óráig életképes a szervezeten kívüli influenzavírus?

Az emberi testen kívülre került vírus még órákig élet-, illetve fertőzőképes marad. Szakértők szerint például egy kilincs megérintése útján akár 2-8 órával az után is bekerülhet a szervezetedbe az influenza kórokozója, hogy a fertőzött ember megfogta azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.