Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 26. 10:08, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Megdupláznák a lombikbébiprogram finanszírozását

Megdupláznák a lombikbébiprogram finanszírozását

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét.

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét - mondta Zombor Gábor hétfőn a Kossuth Rádióban. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, egy év alatt ezzel a módszerrel körülbelül ezerhétszáz gyermek születik, amennyiben ez a program fejleszthető, akkor várhatón még több sikeres beültetés történik. Hozzátette, tárgyalni fognak azokkal az intézetekkel, amelyek ilyen beavatkozást végeznek, hogy miként változzon pontosan a finanszírozás.

Jelenleg öt beavatkozást finanszíroz az egészségbiztosító, és a kormány a jelenlegi kétmilliárd forintos összeget emelné a duplájára.

A keret megemelése kormánydöntésre vár, azonban az államtitkár szerint 'a kormányzat szándéka erős ebben a kérdésben', mint fogalmazott, 'nem hiszi, hogy komoly akadálya lehet a (kormány)döntésnek'.

Zombor Gábor a műsorban beszélt még a kórházi struktúra jövőbeni átalakításáról is, cáfolva azt a hétfői lapinformációt, amely szerint több ezer ember kerülne utcára az átalakítás után.

A Népszabadság írt arról, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számol a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztásának következményeként. A tervezett átalakítás a lap szerint részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is.

Az államtitkár azt mondta, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi struktúrát.

Hangsúlyozta, még semmilyen konkrét javaslat nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. A kórházak vezetőinek is javaslatokat kell tennie, a cél egy igazságosabb rendszer és az intézményi eladósodottság csökkenése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.