Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Május 03. 11:51, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Meghaladta a 15 milliót a beadott második oltási adagok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 15 milliót a beadott második oltási adagok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 15 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma megközelítette az 50 milliót.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 34 505 380-an részesültek, közülük 15 329 617-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 49 834 997 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A közeli napokban - jó eséllyel már hétfőn - átlépi az 50 milliót a beadott első és második oltási adagok együttes száma, mivel az oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillió ember részesül az első vagy a második oltási dózisból.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.

Ez jól látszik az adatokban: márciusban volt olyan időszak, amikor jóval meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma - az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis -, jelenleg azonban a naponta beadott második adagok száma 400 ezer közelében, az első adagoké 140 ezer környékén mozog.

A szaktárca vasárnap közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában 14-en, a vasárnap zárult egy hétben 110-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A heti halálozási szám 31,2 százalékkal alacsonyabb a múlt vasárnap zárult előző egyheti időszakban bejelentett halálesetekénél.



A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a súlyos megbetegedések és a halálozások számának meredek csökkenésében egyértelműen az oltási kampány sikere tükröződik.

A brit kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkapta a koronavírus elleni oltást, és a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában most már a 40 éves és ennél idősebb korosztályok tagjait hívja oltásra.

Az 50 évesnél idősebb korcsoport oltási programját a kitűzött határidő előtt sikerült elérni, ugyanis a kormányzati tervekben az szerepelt, hogy ezek a lakossági csoportok április 15-ig jussanak hozzá a koronavírus elleni vakcinához, de ez a cél már április 13-án teljesült.

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön a koronavírus elleni oltás első adagjából.

A kidolgozott részletes nyitási menetrend azonban több mint egy hónappal korábbra, június 21-re irányozza elő a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások csaknem teljes feloldását, abban az esetben, ha az ehhez kidolgozott járványügyi feltételrendszer maradéktalanul teljesül.

Dominic Raab brit külügyminiszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Nagy-Britannia jó úton halad afelé, hogy az élet visszatérhessen "a normálishoz lehető legközelebbi" kerékvágásba. Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos elővigyázatossági - például maszkviselési vagy távolságtartási - előírások valószínűleg június 21. után is érvényben maradnak.

A brit kormány vasárnap bejelentette azt is, hogy ezer lélegeztetőgépet adományoz Indiának, ahol nagyon súlyos járványhelyzet alakult ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése