Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 30. 08:48, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Meghalt egy beteg, 52-vel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt egy beteg, 52-vel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt egy idős krónikus beteg, és újabb 52 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán,

kiemelve: eddig 5 486 514 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 916 927-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 128-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 992-re, a gyógyultaké 738 782-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 39 354. Kórházban 126 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 2212-en vannak, a mintavételek száma 6 130 295-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült "letörni" a járvány harmadik hullámát. Eddig 5 millió 449 ezren regisztráltak oltásra, és 93 százalékuk már fel is vette azt.

Emlékeztettek arra, hogy az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe. Amikor elérik ezt a számot, megszűnik a kötelező maszkhasználat, és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodába, étterembe, fürdőbe, strandra menni.

Ugyanakkor továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni a tömegrendezvényeket, például a sportrendezvényeket, koncerteket, fesztiválokat, valamint az éjszakai zenés szórakozóhelyeket, hiszen "a vírus még itt van". Az oltást igazoló alkalmazás ingyenes, mobiltelefonra is letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.



A 12-15 éves korosztályban eddig 60 ezer gyermeket regisztráltak, és 49 százalékuk már fel is vette az oltást - tették hozzá.

Jelezték, az ország felajánlja a szomszédos államoknak, hogy júliustól a közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon.

Ezzel Magyarország tovább növeli a járvány elleni védettségét, és a lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét a közvetlenül a határok mentén élőkre is, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok - hangsúlyozták.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak időpontot foglalni az oltásra az interneten, és már az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is foglalhatnak időpontot a nekik legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

Közölték, Magyarország, miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és oltást igazoló applikációt, július elsejétől bevezeti az uniós védettségi igazolás bemutatásához szükséges fejlesztéseket is. Az angol-magyar kétnyelvű EU Covid-igazolás papíralapon és elektronikusan elérhető lesz, és az EU-n belüli utazásokat könnyíti meg az oltottak számára.

Az igazolás egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása július 1-jén lép életbe. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki. A részletekről hamarosan tájékoztatást adnak - emelték ki.

A kormány továbbá egy, a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét, olyan kérdéseket érintve, mint a gazdaság újraindítása és megerősítése, a munkahelyek védelme, a családok támogatása - írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 162) és Pest megyében (112 069) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 657), Győr-Moson-Sopron (44 445) és Hajdú-Bihar megye (42 618). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 769).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.