Városlista
2025. február 12, szerda - Lívia

Hírek

2022. Február 21. 08:23, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Megidézték a falusi disznóvágás hangulatát

Megidézték a falusi disznóvágás hangulatát

Óriási sikere volt a Déli Agrárszakképzési Centrum - Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma által rendezett Farsangi Disznótornak.

Jó hangulat, zene, kirakodóvásár, finom illatok és ínycsiklandó ételek várták mindazokat, akik ellátogattak február 19-én a városi könyvtár parkolójába ahol immáron negyedik alkalommal rendezett disznótort városunk mezőgazdasági iskolája, mely ezúttal a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódott.

A reggel érkező vendégeket sült vérrel, májjal, sült húsokkal, hurkával-kolbásszal kínálták, majd délben az orjaleves és a töltött káposzta illata csábította a pultokhoz a házias ízek kedvelőit. Az édesszájúaknak igazi kuriózum volt a húzott rétes, melynek elkészítését ezúttal el is leshették a szakembertől. Emellett mintegy ezer darab farsangi fánk is készült a nagy volumenű rendezvényre.

Természetesen a szomjoltó sem maradhatott el, a bátrabbak pedig még azt is bevállalták, hogy az éppen feldolgozás alatt álló sertés körméből fogyasztják el a pálinka adagjukat.

Az iskola húsipari tanulóinak köszönhetően a nap folyamán kétszer is lehetőség nyílt arra, hogy megtekintsék az érdeklődők a falusi disznóvágás mozzanatait a perzseléstől kezdve egészen a húsok későbbi feldolgozásra való előkészítéséig. A rendezvényen elfogyasztható hurka-kolbász viszont nem ezekből a mangalicákból, hanem abból a tizennégy sertésből készült, melyet az iskola diákjai már előzőleg levágtak és feldolgoztak a tanüzemben.

A bemutatón számos érdekesség elhangzott, így például a szakemberektől azt is megtudhattuk, milyen húsokból mit érdemes készíteni, illetve hogyan készülnek a szalonna- és sonkafélék.

A standokon is szívesen adtak információt az elkészült ételekről, melyekből a helyszínen vásárolt étkezési jegy ellenében lehetett fogyasztani. Aki pedig arra is gondolt, hogy később otthonában is élvezze a házias ízeket, az bátran vásárolhatott egész nap az iskola tanüzemének szárazáru termékeiből.

A rendezvény láthatóan évről-évre egyre közkedveltebb. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy a járványhelyzet bezártságából sokan menekülnének, hanem annak is, hogy egyre nagyobb az igény a házias ízekre és a minőségi húsokból készült ételekre. Az iskola pedig ezzel a vidám hangulatú rendezvénnyel nemcsak a közösségi életet színesíti, erősíti, hanem a hentes és húsipari feldolgozó szakmát is népszerűsíti, melyre lássuk be, igenis nagy szüksége van társadalmunknak.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Február 12. 08:13, szerda | Helyi

A fecskék védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fecskék védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mivel az ezredfordulót követően több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány.

2025. Február 12. 08:07, szerda | Helyi

Kiadták a figyelmeztetést: ónos eső és havazás várható

Szerdán reggel délnyugat felől egy melegfronti csapadékzóna érkezik, melyből délutánig a Dunántúlon, majd este, késő este már főként a középső országrészben és az Alföld déli részén várható csapadék.

2025. Február 11. 10:34, kedd | Helyi

A hét elején még napos idő várható, majd beborul az ég és megnő a csapadék esélye

A hét első napjaiban még többfelé lehet akár többórás napsütés is, de éjszakánként kemény fagyokra kell készülni és napközben is jellemzően 4-9 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérséklet.

2025. Február 11. 09:27, kedd | Helyi

Népes családja köszöntötte 90. születésnapján Terike nénit

A napokban töltötte be 90. életévét Szabó Istvánné, Terike néni.