Hírek
2022. Február 21. 08:23, hétfő |
Helyi
Forrás: F. Adrienn
Megidézték a falusi disznóvágás hangulatát
Óriási sikere volt a Déli Agrárszakképzési Centrum - Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma által rendezett Farsangi Disznótornak.
Jó hangulat, zene, kirakodóvásár, finom illatok és ínycsiklandó ételek várták mindazokat, akik ellátogattak február 19-én a városi könyvtár parkolójába ahol immáron negyedik alkalommal rendezett disznótort városunk mezőgazdasági iskolája, mely ezúttal a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódott.
A reggel érkező vendégeket sült vérrel, májjal, sült húsokkal, hurkával-kolbásszal kínálták, majd délben az orjaleves és a töltött káposzta illata csábította a pultokhoz a házias ízek kedvelőit. Az édesszájúaknak igazi kuriózum volt a húzott rétes, melynek elkészítését ezúttal el is leshették a szakembertől. Emellett mintegy ezer darab farsangi fánk is készült a nagy volumenű rendezvényre.
Természetesen a szomjoltó sem maradhatott el, a bátrabbak pedig még azt is bevállalták, hogy az éppen feldolgozás alatt álló sertés körméből fogyasztják el a pálinka adagjukat.
Az iskola húsipari tanulóinak köszönhetően a nap folyamán kétszer is lehetőség nyílt arra, hogy megtekintsék az érdeklődők a falusi disznóvágás mozzanatait a perzseléstől kezdve egészen a húsok későbbi feldolgozásra való előkészítéséig. A rendezvényen elfogyasztható hurka-kolbász viszont nem ezekből a mangalicákból, hanem abból a tizennégy sertésből készült, melyet az iskola diákjai már előzőleg levágtak és feldolgoztak a tanüzemben.
A bemutatón számos érdekesség elhangzott, így például a szakemberektől azt is megtudhattuk, milyen húsokból mit érdemes készíteni, illetve hogyan készülnek a szalonna- és sonkafélék.
A standokon is szívesen adtak információt az elkészült ételekről, melyekből a helyszínen vásárolt étkezési jegy ellenében lehetett fogyasztani. Aki pedig arra is gondolt, hogy később otthonában is élvezze a házias ízeket, az bátran vásárolhatott egész nap az iskola tanüzemének szárazáru termékeiből.
A rendezvény láthatóan évről-évre egyre közkedveltebb. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy a járványhelyzet bezártságából sokan menekülnének, hanem annak is, hogy egyre nagyobb az igény a házias ízekre és a minőségi húsokból készült ételekre. Az iskola pedig ezzel a vidám hangulatú rendezvénnyel nemcsak a közösségi életet színesíti, erősíti, hanem a hentes és húsipari feldolgozó szakmát is népszerűsíti, melyre lássuk be, igenis nagy szüksége van társadalmunknak.
(Képek: Fábián Adrienn)
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 29. 10:09, péntek | Helyi
Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja
Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja.
2024. Március 28. 20:41, csütörtök | Helyi
Április 2-től 4-ig szünetel a vonatforgalom Kiskunfélegyháza és Szeged között
Április 2-től 4-ig pályakarbantartási és építési munkálatok miatt Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint Szeged és Röszke között szünetel a vonatforgalom.
2024. Március 28. 20:06, csütörtök | Helyi
Óvodai beiratkozások Kiskunfélegyházán
Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda tagintézményeibe a 2024/2025. nevelési évre az alábbi időpontokban lehet beíratni gyermekeiket:
2024. Március 28. 20:00, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.