Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2017. Szeptember 05. 16:18, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Az emberi agyra sok minden lehet negatív hatással - az ingerszegény környezet, a mozgásszegény életmód vagy éppen a helytelen táplálkozás.

Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen élelmiszereket érdemes kerülni ebből a szempontból.

Transzzsírok

Feldolgozott élelmiszerek, salátaöntetek, bolti húskészítmények, pékáruk, sütemények, burgonya- és kukoricacsipsz, cukorkák - transzzsírok mindegyikben vannak. Egy átlagember a napi ajánlott transzzsír-bevitel háromszorosát fogyasztja el, ami miatt emelkedik a szervezetben a káros LDL koleszterin szintje, amely ha tartósan így marad, akár Alzheimer-kórt és demenciát is okozhat. Kutatások kimutatták, hogy már egy havi transzzsírokban és szénhidrátban szegény étrend is elég lehet, hogy javuljon a szellemi teljesítmény és a vizuális memória.

Telített zsírok

A húsokon, csirkebőrön található zsírréteg, a vaj és a teljes tejből készült tejtermékek is ide tartoznak. Ha túlzásba visszük ezeket, akkor jelentősen gyorsítjuk a kor előrehaladtával egyébként is elkerülhetetlen memóriaromlást. Éppen ezért keressük inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint az olajos magok, az olívaolaj, a mogyoróvaj vagy az avokádó, mert ezek a szívet és az agyat is védik.

Cukor, cukorszirup

A finomított cukor és az egyszerű szénhidrátok szintén nem tesznek jót - nemcsak az agynak, hanem az anyagcserének és a hormonrendszernek sem. Éppen ezért érdemes például kerülni mindent, ami magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz. Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást, így az agyat sem terhelik feleslegesen!

Gyorsételek

A Neurology magazinban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a transzzsírokban (ezek pedig a gyorséttermi ételekben is bőven vannak) gazdag étrend hatására az agy szó szerint összezsugorodik, funkciói romlanak, és jelentős mértékű memóriavesztés következik be.

Adalékanyagok

Monoszódium-glutamátot (MSG) sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz ízfokozó hatása miatt - ez az anyag viszont káros az idegsejtek számára, és egy idő után pusztítani kezdi őket. Ez komoly neurológiai eredetű betegségekhez vezethet.

Címkék: memória, transzzsírok

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi

Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében

A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.

2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi

Izzó kályhás hajtányozás

Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.

2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi

Adventi programok Kiskunfélegyházán

Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.

2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.