Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Szeptember 05. 16:18, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Meglepő dologtól zsugorodik össze az agyunk

Az emberi agyra sok minden lehet negatív hatással - az ingerszegény környezet, a mozgásszegény életmód vagy éppen a helytelen táplálkozás.

Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen élelmiszereket érdemes kerülni ebből a szempontból.

Transzzsírok

Feldolgozott élelmiszerek, salátaöntetek, bolti húskészítmények, pékáruk, sütemények, burgonya- és kukoricacsipsz, cukorkák - transzzsírok mindegyikben vannak. Egy átlagember a napi ajánlott transzzsír-bevitel háromszorosát fogyasztja el, ami miatt emelkedik a szervezetben a káros LDL koleszterin szintje, amely ha tartósan így marad, akár Alzheimer-kórt és demenciát is okozhat. Kutatások kimutatták, hogy már egy havi transzzsírokban és szénhidrátban szegény étrend is elég lehet, hogy javuljon a szellemi teljesítmény és a vizuális memória.

Telített zsírok

A húsokon, csirkebőrön található zsírréteg, a vaj és a teljes tejből készült tejtermékek is ide tartoznak. Ha túlzásba visszük ezeket, akkor jelentősen gyorsítjuk a kor előrehaladtával egyébként is elkerülhetetlen memóriaromlást. Éppen ezért keressük inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint az olajos magok, az olívaolaj, a mogyoróvaj vagy az avokádó, mert ezek a szívet és az agyat is védik.

Cukor, cukorszirup

A finomított cukor és az egyszerű szénhidrátok szintén nem tesznek jót - nemcsak az agynak, hanem az anyagcserének és a hormonrendszernek sem. Éppen ezért érdemes például kerülni mindent, ami magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz. Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást, így az agyat sem terhelik feleslegesen!

Gyorsételek

A Neurology magazinban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a transzzsírokban (ezek pedig a gyorséttermi ételekben is bőven vannak) gazdag étrend hatására az agy szó szerint összezsugorodik, funkciói romlanak, és jelentős mértékű memóriavesztés következik be.

Adalékanyagok

Monoszódium-glutamátot (MSG) sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz ízfokozó hatása miatt - ez az anyag viszont káros az idegsejtek számára, és egy idő után pusztítani kezdi őket. Ez komoly neurológiai eredetű betegségekhez vezethet.

Címkék: memória, transzzsírok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.