Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. November 06. 13:42, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Meglepő tények az orról

Meglepő tények az orról

Az, hogy egyáltalán van orrunk, leginkább olyankor jut eszünkbe, amikor például megfázunk, eldugul, és ettől nem kapunk levegőt.

Ez a kis szerv azonban érdekesebb és nagyobb szerepet játszik szervezetünk működésében, mint elsőre gondolnánk.

Kevesen tudják például, hogy orrunk milyen fontos szerepet játszik abban, hogy milyen a hangunk. Bár a hangok a szánkból jönnek, amikor beszélünk, a levegő az orron keresztül jut el a hangszálakhoz, és onnan a szánkba. A lágy szájpadlás hozzányomódik a torok hátsó részéhez, és szabályozza, hogy mennyi levegő távozik az orron át. Attól függően, hogy mekkora ennek a levegőnek a mennyisége, megváltozhat a hangunk is - ezért is van például, hogy ha megfázunk, akkor orrhangunk lesz.

Az orról nem véletlenül mondják, hogy a test beépített légszűrője. Mindennap érintkezik allergénekkel, porral, piszokkal, kórokozókkal. A nazális szövetek felületén olyan sejtek találhatóak, amelyen apró szőrök vannak, melyek a káros anyagok nagy részét csapdába ejtik. Ezek utána beleragadnak az orrváladékba, utána pedig a torokba kerülnek, onnan pedig a gyomorba, ahol a gyomorsav nagy részüket "hatástalanítja", majd kiürülnek a szervezetből. Emellett az orr a belélegzett levegő hőmérsékletét is szabályozza, sőt még a nedvességtartalmát is, és segít abban, hogy mire a szervezetbe jut, már a lehető legoptimálisabb hőfokú és nedvességtartalmú legyen.

Az orr persze a szaglás szempontjából is fontos - belégzésnél a levegő ugyanis kapcsolatba kerül az idegsejtekkel, amelyek "dekódolják" a szagokat és illatokat. Ennek egyfajta védőfunkciója is van, hiszen a rossz szagok, mint a füst, a romlott étel és hasonlók érzékelése jelzi a testnek, hogy el kell menni az adott helyről vagy nem szabad megenni az adott ételt. A szaglás az ízérzékeléssel is szoros kapcsolatban van: segít megállapítani, hogy valami édes, sós, savanyú vagy keserű - orrunk folyamatosan küldi az agynak az információt az adott étel illatáról. Erről magunk is meggyőződhetünk, ha alaposan bedugaszoljuk az orrunkat, majd először egy almába, utána pedig egy hagymába harapunk - nem fogunk ízkülönbséget érzékelni.

Kutatások igazolják azt is, hogy egyes emlékeket az agyunk szagokhoz, illatokhoz köt, és ezeknek a szagoknak, illatoknak a segítségével sokkal könnyebb ezeket előhívni a memóriánkból. Érdekes tény, hogy az újszülöttek szinte mindig az orrukon keresztül lélegeznek. Ez azért is fontos nekik, mert egyszerre tudnak lélegezni és anyatejet szopni anélkül, hogy megfulladnának.

Címkék: orr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.