Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Június 07. 12:35, péntek | Helyi

Megnyílt a Magyar menyasszony kiállítás az Aranymonostor Látogatóközpontban

Megnyílt a Magyar menyasszony kiállítás az Aranymonostor Látogatóközpontban

Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása, a Magyar Menyasszony pop up változata Bugacon az Aranymonostor Látogatóközpontban.

A megnyitón Szabó László, Bugac Nagyközség polgármestere elmondta, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Bugac lehet e vándorkiállítás első állomása. Pár hónapja Herbert Áron, a projekt menedzsere, azzal kereste meg, hogy a helyi művelődési ház falai között legyen megtekinthető a tárlat. Gyorsan megegyeztek, hogy a látogatóközpont sokkal méltóbb helyszín lesz majd. A konstruktív együttműködésnek és a kreatív munkának köszönhetően valóban egyedi tárlat valósult meg, melyet a látogatók ingyenesen megtekinthetnek legalább két hónapig.

Kőhalmi Andrea, a Múzeumi Hálózati Igazgatóság főosztályvezetője, Illyés Gyulától idézve kezdte beszédét, majd elmondta, hogy a kiállítás 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a magyar nők társadalmon belüli helyzetének változására, arra, hogy hogyan viszonyultak régen és ma a nők, a párok és a családok a házassághoz, milyen változások kellettek, ahhoz, hogy a mai menyasszony esküvőjének tudatos és ünnepelt szereplője legyen. Hajdan élt királylányok, hercegnők, polgárkisasszonyok mellett ma élő leányok és asszonyok élettörténete, sorsa elevenedik meg az utazó verzió 24 történetében.

dr. Simonovics Ildikó, divattörténész, muzeológus, a kiállítás kurátora és megálmodója beszédében, majd a tárlatvezetés során elmondta, hogy küldetése bemutatni azt, hogy sok egyéb mellett hitek és tévhitek, vallási és politikai doktrínák, családi és társadalmi viszonyok hogy befolyásolták a nők megítélését, életét és szerelmét. Missziója továbbá, hogy a magyarmenyasszony.hu oldalon elérhető online adatbázissal örök időkre megőrizze és visszakövethetővé tegyen sok ezer családi emlékeket. A kurátor bámulatos tudásának és közvetlenségének köszönhetően a tárlatvezetés egyszerre volt élmény és tanulás.

A budapesti kiállítás közönségkedvence, a felpróbálható párták is utaznak a pop up tárlattal. Matyó, sárközi, bátai, veresegyházi és tamási menyasszonyi koszorúkat vehetnek fel és fotózkodhatnak bennük az esküvői emlékes fal előtt az érdeklődők, hogy megtapasztalják, milyen is volt egykor népviseletbe öltözött menyasszonynak lenni.

A tárlat szenzációja a Magyar Menyasszony Facebook-csoportba feltöltött közönségkedvenc esküvői fényképen szereplő ruha, amelyet „a magyaros divat koronázatlan királynője”, Tüdős Klára tervezett 1940-ben. A felbecsülhetetlen értékű emléket az eredeti tulajdonos lánya, Katona Márta ajándékozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Az elmúlt két hónapban az intézmény textilrestaurátorai konzerválták, restaurálták, hogy ezen kiemelkedő esemény alkalmából bemutatkozhasson a nagyközönségnek.

Írja be Ön is szerelme történetét a nemzet történetébe! Töltse fel Ön is saját vagy rokonai, ismerősei esküvői fényképeit és rövid leírását a magyarmenyasszony.hu/feltolt oldalra, vagy hozza el az Aranymonostor Látogatóközpontba és a munkatársak feltöltik azokat a felületre.

Tekintse meg a Magyar Menyasszony tárlatát és az Aranymonostor állandó kiállítását! Ismerjen meg rendkívüli emberi sorsokat, korszakokat egy különleges időutazás által!

A kiállítás a Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 12:15, szerda | Helyi

Központban az élelmiszer-pazarlás

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Egészségnap keretében emlékezett meg az Élelmezési Világnapról október 16-án.

2024. Október 14. 16:12, hétfő | Helyi

Választókerületi polgármesteri találkozót tartottak Csólyospáloson

Csütörtökön délelőtt Csólyospálos adott otthont Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerület polgármesteri találkozójának.

2024. Október 14. 16:00, hétfő | Helyi

Üzbegisztánról nyílt kiállítása Ujvári Sándor fotóművésznek

Szombaton délután a Lakitelek Népfőiskolán nyílt tárlat Ujvári Sándor fotós Üzbegisztánban készült életképeiből.

2024. Október 13. 11:42, vasárnap | Helyi

Pályaorientációs napot tartott a Mezgé

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium pályaorientációs napot tartott október 11-én.