Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 12. 07:03, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Megnyílt a XIX. Alföldi Állattenyésztési Szakkiállítás és Vásár

Megnyílt a XIX. Alföldi Állattenyésztési Szakkiállítás és Vásár

Az állattenyésztés, az állattartás évezredes hagyományai, védett őshonos fajtáink elválaszthatatlanok történelmünktől, kultúránktól, ezért nem mondhatunk le róluk.

Fogalmazott Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a kiállítás megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elszánt az állattenyésztés talpra állításában, ezért az ágazat kiemelt támogatásban részesül az európai uniós és a nemzeti forrásokból egyaránt. A nemzeti támogatások mintegy 80 százaléka az állattartókat segíti.

Az állattartókat érintő intézkedések közül Feldman Zsolt kiemelte: a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására már az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, melyet a juh és húsmarha-tartók vehetnek igénybe. A rendelkezésre álló keret évi 44,5 millió euró, közel 13 milliárd forint. A programba május 15-ig lehet bejelentkezni az egységes kérelem beadásánál.

A VM folytatja a különleges tejtámogatási programot évi közel 13 milliárd forintos kerettel, és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 8,7 milliárd forinttal, öt éven keresztül. A sikeres iskolatej programra - megemelt keretösszeget- 1,2 milliárd forintot biztosít a tárca. Bővült az igényelhető termékek köre, és már az óvodás gyermekek is kaphatnak iskolatejet.

Átláthatóbbá és egyértelműbbé tettük a vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, hogy ösztönözzük a helyi termelést és feldolgozást - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Megkezdődtek az állattartó telepek korszerűsítéséhez szükséges beruházások, melyekre 46,2 milliárd forintot különített el a tárca. Összesen 338 helyen indulhatnak el a versenyképesség növeléséhez szükséges fejlesztések.

A kormány márciusi döntésének értelmében tenyészállat vásárlására is fordíthatóak az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram forrásai. Emellett az állattenyésztés fejlesztését segíti még az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram - mondta a helyettes államtitkár.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok az elmúlt években a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozójává vált. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült. A nádfedeles karámban tartott állatbemutatók között a kiállítók a belföldi szakmai kapcsolatok építése mellett a nagyközönséggel is találkozhatnak, így szélesebb körben is bemutathatják és árusíthatják termékeiket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére