Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Július 05. 14:25, kedd | Helyi
Forrás: origo.hu

Mégsem hizlal a tészta?

Mégsem hizlal a tészta?

A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból.

A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az Eruekalert.org.

23 ezres csoport

A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, amelyeket ugyanez az osztály végzett.

„A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos” - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.

Hiánypótló kutatás?

Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.

„Elterjedt nézet, hogy a tészta nem megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre” - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.
A tésztaipar fellélegzett
Az olaszok elsősorban az elhízástól való félelem miatt esznek kevesebb tésztát: négy év alatt 26 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik úgy gondolják, hogy a tészta hizlal.

A Nápolyi Egyetem táplálkozástudományi professzora, Gabriele Riccardi szerint a visszaesés másik oka az Olaszországban egyre inkább teret nyerő külföldi konyhákban keresendő: "Az evési kultúránk egyre inkább az amerikai és észak-európai hagyományhoz kezd hasonlítani. Az utóbbi években Olaszországban egyre népszerűbbek lettek a szusibárok és a hamburgerezők - ezt pár évtizeddel korábban nehezen hitte volna el egyetlen olasz is."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.

2024. Május 14. 07:54, kedd | Helyi

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.