Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Január 31. 14:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Mégsem vonnak el 300 milliót a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől

Mégsem vonnak el 300 milliót a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől

Nem vonják el az eredetileg tervezett 300 millió forintot a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől, így hétfőn megindulhat a második félév az intézményben - mondta el az MTI-nek Kőnig Frigyes rektor.

Az index.hu beszámolója szerint Lázár János "megkönyörült" az egyetemen, a miniszterelnökséget vezető államtitkár titkársága kereste meg a portál délelőtti cikke után Kőnig Frigyes rektort, hogy fáradjon be hozzá megtárgyalni a kialakult helyzetet.
A portál szerint a találkozó eredményeképpen visszaállították az egyetem 2012-es költségvetését. A rektor elmondta, hogy Lázárnál azzal érvelt: egyetemük már korábban is stabilan, kiegyensúlyozott pénzügyi mutatókkal működött. "Decemberig nem volt kifizetetlen számlánk, a működésünket már korábban racionalizáltuk" - fogalmazott a rektor az indexnek.
Kőnig Frigyes az MTI-nek felidézte, hogy a korábban kilátásba helyezett drasztikus, 300 millió forintos zárolás miatt krízishelyzet állt volna elő az intézményben, ez ugyanis 38 százalékos elvonást jelentett volna a 2012-es költségvetéshez képest.
Az egyetem a csökkentett összegből nem tudta volna fizetni a közüzemi díjakat és a tanárok fizetését sem, így ellehetetlenült volna az oktatás. Az egyetem vezetése a gondokat többször és többfelé jelezte, de hivatalos választ sehonnan sem kaptak.
Kőnig Frigyes kiemelte: az egyetem gazdasági működését az elmúlt években olyan mértékben racionalizálták, hogy nincs már miből takarékoskodni. Az az ésszerűsítés, ami néhány felsőoktatási intézményben ma van napirenden, náluk már 4-5 éve megkezdődött. "Bármiféle elvonás vagy prés bennünket elnyomna, az oktatást veszélyeztetné, minden hivatalos fórumon hangoztattuk ezt a szempontot. Ami - úgy tetszik -, az utolsó pillanatban eredmény hozott" - jegyezte meg a rektor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: