Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Június 05. 09:49, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Megszépült a Dózsa iskola környezete az 5S program keretében

Megszépült a Dózsa iskola környezete az 5S program keretében

Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola, az Magyar AOTS társaság, és Kiskunfélegyháza Önkormányzata közösen rendezte meg az 5S napot június 3-án.

A Dózsa Iskolában majdnem 10 éve, 2016 óta rendezik meg ezt az eseményt, amikor a diákok nevelőik segítségével rendbe teszik az iskola környezetét, szépítik, kitakarítják azt, egyúttal szelektálják az elnyűtt, régi dolgokat, használaton kívüli eszközöket az 5S módszer alkalmazásával.

- Az 5S egy olyan japánból származó módszer, amelyet elsősorban a vállalati munkahelyek rendezett kialakításának érdekében alkalmaznak. Segítségével egy olyan vállalati kultúra és tevékenységrendszer alakítható ki, amelyben az emberek odafigyelnek a munkakörnyezetükre és tudatosan rendben tartják és fejlesztik azt. Az 5S aktivizálja a szervezetet, javítja a dolgozók tulajdonosi szemléletét, fegyelmét és a vállalatról alkotott képet.

A jövő generációjának nagyon fontos, hogy ismerje ezeket a módszereket, mert amikor bekerül az életbe és a gyári környezetbe, ott ugyanúgy találkozni fog ezzel a szemlélettel.

„Nézz szét a környezetedben, takarítsd el azt, ami nem oda való, csinálj egy rendszert és ezt tartsd fenn.„ – talán így tudnám összefoglalni az 5S módszer mibenlétét – nyilatkozta lapunknak Révész Gyula a Magyar AOTS Társaság elnöke, aki azt is elárulta, hogy szeretnék ezt a típusú szemléletet továbbvinni más iskolákba is, ezért vendégeket is szívesen látnak minden alkalommal, akik megtapasztalhatják, hogy miként működik ez a rendszer.

- Japánban ez már egy jól bevált dolog. Mi azt látjuk, hogy nálunk ez elsősorban az iparban kezd nagyon terjedni, hiszen ez egy rendszerezettséget, tisztaságot, nyugalmat próbál teremteni. Mi is erre szeretnénk a gyermekeket nevelni, ezért is tartjuk fontosnak, hogy már megjelenjen iskolás korban ez a szemlélet. Az országban egyedülállóan próbálunk mi általános iskolai szinten, mely talán a legnehezebb, de el kell kezdenünk valahol. Eddig minden évben voltak vendégeink, akik szeretnék átvenni a jó gyakorlatot. Ezúttal Debrecenből, Budapestről és Gödöllőről érkeztek, hogy tapasztalatot szerezve tovább tudják vinni ezt a szemléletet saját oktatási intézményeikbe.

Mi itt az iskolában az idei évet a fenntarthatóság jegyében terveztük. Ennek megfelelően külön gyűjtjük a zöldhulladékot (ami a Déli Agrárszakképzési Centrum - Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium telephelyére kerül komposztálásra), külön a szemetet, és mindent, amit csak lehet újrahasznosítunk. Törekszünk arra, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk. Javarészt vízbázisú festékekkel dolgozunk és próbálunk a környezetünkre és a jövő nemzedékére figyelni – foglalta össze Gyenes Attila, az iskola igazgatója, hogy mit jelent náluk a gyakorlatban az 5S módszer.

- A mai nap a szépítésről szól. Szeretnénk egy olyan környezetet teremteni a gyerekekkel közösen, amit bízunk benne, hogy utána ők is jobban megbecsülnek, hiszen a kétkezi munkájuk által hozzák létre – tette hozzá az igazgató.

A szorgos kezeket látva nem is volt kérdés, hogy ez a nap végére sikerül, hiszen több mint 200-an vették ki a részüket a munkából.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.