Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 09. 09:04, szombat | Helyi
Forrás: MTI/hazipatika.com

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe

Az Állatvédelmi Kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a tudományos élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra tagjai, valamint az önkéntes állatvédők támogatásával

- mondta el Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Magyarország első állatvédelmi kódexének kezdeményezője az Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet, köztük az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert aláírta az állatok világnapja alkalmából.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy egy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

Sótonyi Péter arról is beszélt, hogy a kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. Szerinte ahhoz, hogy a kódexben leírtak teljes egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség.

Az Állatvédelmi Kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a tudományos élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra tagjai, valamint az önkéntes állatvédők támogatásával - mondta el Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. A szakember hangsúlyozta, hogy egy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

Sótonyi Péter arról is beszélt, hogy a kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. Szerinte ahhoz, hogy a kódexben leírtak teljes egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos leszögezte, hogy a kormányzat kiemelt feladatként tekint az állatvédelemre. "A cél az, hogy öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk az állatvédelem területén is" - mondta. Emellett arra buzdított minden állatvédelemmel foglalkozó állami, szakmai és civil szervezetet, hogy csatlakozzanak az Állatvédelmi Kódexhez, és lépjenek fel közösen az állatok jóllétét előtérbe helyező szövetség mellett.

Ők az aláírók
Az Állatvédelmi Kódexet az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére az Agrárminisztérium részéről a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, továbbá az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft., a NOÉ Állatotthon Alapítvány, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Hangya Közösség, az Ebugatta.hu, a Kutyabarat.hu, valamint a Hunland Trans Kft. írta alá.

A kódexet aláírhatja minden állatokkal foglalkozó, valamint állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a dokumentumban foglaltakat. Az okmány szövege itt olvasható el.

(Nyitófotó illusztráció / forrás: aranyoldalak.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.