Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2015. Január 10. 15:00, szombat | Belföld
Forrás: profession.hu

Megszűnt a korkedvezményes nyugdíj

Megszűnt a korkedvezményes nyugdíj

2014. december 31-ével megszűnt annak a lehetősége, hogy az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók újabb kedvezményre jogosító időt szerezzenek.

Ezt Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke közölte, emellett az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét egy állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg.

A korkedvezmény átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek kezdeményezésére születtek olyan kormányzati koncepciók, amelyek egy új, a kockázatértékelésre és felülvizsgálatokra alapozó rendszert tartalmaztak.

A kohászat-öntészet területén olyan egészségkárosító és a szervezetet fokozottan igénybe vevő munkák vannak, amelyek az átlagosnál lényegesen gyorsabban elhasználják az emberi szervezetet - jegyezte meg az elnök, hozzátéve: emiatt tiltakoztak évek óta és hallatták hangjukat a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszüntetése ellen, azt is belátva, hogy a régi szabályozás felülvizsgálatra szorul.

Balogh Béla emlékeztetett arra, hogy már 2011. áprilisban levélben fordultak a kormányfőhöz, kérve, hogy a témával a kormány kiemelten foglalkozzon, felajánlották szakmai közreműködésüket ebben a munkában. Mint mondta: az elmúlt évben is számos alkalommal demonstráltak, aláírást gyűjtöttek, követeléseikhez a nemzetközi és az európai szakszervezeti szövetség is csatlakozott.

Szólt arról is a vasasok elnöke, hogy ,,semmitmondónak és a valódi megoldás keresését elodázónak" tartják a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma decemberi megállapodásában is szereplő és Varga Mihály miniszter azon kijelentését, hogy ,,a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, figyelembe véve a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetését is" jogszabályi garanciát kell adni.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra: a 2015-ös költségvetésben már nem szerepel a korkedvezmény biztosítási járulék fizetési kötelezettsége, a korkedvezményre jogosító szolgálati idő szerzése 2014. december 31-ével megszűnt, mintegy 70 ezer ember azóta is ártalomnak kitett munkahelyeken dolgozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u