Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Október 31. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: BBC

Melyik jobb: a sör vagy a bor?

Melyik jobb: a sör vagy a bor?

Kevés dolog osztja meg a világot annyira két táborra, mint a sör vagy a bor.

A személyes ízlést leszámítva számos kérdés adódik: melyiktől hízunk el jobban, melyiknek van több egészségügyi előnye, hogy hat? Az alábbiakban ezeket vizsgáljuk meg.
Melyiktől rúgunk be gyorsabban?

Egy fél liter sörben és egy közepes méretű pohár vörösborban körülbelül ugyanannyi alkohol van, de nem ugyanolyan gyorsan fejtik ki hatásukat. Ez ugyanis attól függ, hogy melyik jut leggyorsabban a véráramba. A University of Texas Southwestern Medical Centre mérései szerint a röviditalok ütnek a leggyorsabban, ezt követi a bor a 54 és a sör 62 perccel - ennyi idő kell ahhoz, hogy az ital kifejtse a hatását. Azaz: egy pohár bor gyorsabban a fejünkbe száll, mint egy pohár sör.
Melyik hizlal jobban?
Nem titok, hogy az alkoholban kalóriát és cukrot is fogunk találni - egy korsó világos sörben nagyjából 180, egy pohár (két deci) vörösborban szinte ugyanannyi, 160-170 kalória van. A leghosszabb tanulmány, amely az alkohol és az elhízás közti kapcsolatot vizsgálta, 10 hétig tartott, azalatt pedig a sörivók nem híztak el jobban a borivóknál.
Melyik okozza a rosszabb macskajajt?
A tudomány ugyan még nem tudja pontosan, hogy mi okozza a másnaposságot, az egyik legerősebb hipotézis jelenleg az, hogy szervezetünk dehidratált állapota, illetve az erjedés melléktermékei a felelősek - ezek hatására érezhetjük a fejfájást és a hányingert. Van egy olyan elmélet is, ami szerint a sötétebb italokban több ilyen melléktermék-molekula található - ez például onnan indult ki, hogy a bourbonhöz hasonló sötétebb röviditalok rondább macskajajt okoznak, mint a vodka - a sör és a bor viszont körülbelül egy szinten van.
Melyiktől lesz rosszabb az egészségem?
Gyakran hallhatjuk azt, hogy napi egy pohár bortól felfrissül a testünk, csökken a szívroham, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is - ez pedig a polifenol nevű vegyületeknek köszönhető.

Érdemes tudni, hogy a sörben is találhatóak polifenolok és emiatt a sörivás is jár egyfajta egészségi előnnyel, bár korántsem akkorával, mint a vörösbor.

Összességében elmondható, hogy ha egészségügyi előnyökről beszélünk, a vörösbor biztosítja a legjobb hatást, a sörivók pedig elmondhatják, hogy a sör miatt alakulhatott ki a mezőgazdaság, ennek eredményeként a civilizáció is. Egy pult mellett állva ez például nem egy rossz kezdőmondat.

Címkék: alkohol, bor, fogyasztás, sör

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.