Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Június 20. 11:00, szombat | Bulvár
Forrás: MNO

Mesterséges kopoltyúval hódíthatjuk meg a vizeket

Mesterséges kopoltyúval hódíthatjuk meg a vizeket

Egy új, dél-koreai találmány forradalmasíthatja a búvárkodást. A futurisztikus maszkkal halként úszhatunk.

A szemre is tetszetős Triton nevű eszközt egy dél-koreai dizájner, Dzseabjun Jeon tervezte, aki valószínűleg nagy Csillagok háborúja-rajongó, ugyanis a Baljós Árnyak című részben hasonló készülékkel merültek a habokba Obi-Wan Kenobiék. A speciális légzőmaszk feleslegessé teszi az oxigénpalack használatát, ugyanis innovatív filterének és mikrokompresszorainak köszönhetően kivonja a vízben lévő levegőmolekulákat, és összegyűjti a csutora két oldalán V alakban elhelyezkedő csövekbe, ahonnan belélegezhetővé válik. Az energiaellátásról csúcstechnikájú apró akkumulátor gondoskodik, melyet ezerszer gyorsabban lehet tölteni, mint hagyományos társait.
Ezzel a mesterséges kopoltyúval sokkal könnyebbé válik a búvárkodás, hiszen nem kell ormótlan, nehéz oxigénpalackot cipelnünk a hátunkon, és nem áll fenn az a veszély, hogy a szelepeknél valami gond történik, ami miatt megfulladunk a mélyben. Persze az akkumulátor bármikor lemerülhet, de ha viszünk magunkkal egy másikat, akkor egyetlen mozdulattal kicserélhetjük, és máris folytatódhat a lubickolás.
Dzseabjun Jeon terméke egyelőre csak koncepció, de működőképes, így ha átmegy az ilyenkor szükséges szigorú teszteken, akkor rövid időn belül forradalmasíthatja a búvárkodást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.