Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 04. 08:59, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Mészárszék a könyvtárban

Mészárszék a könyvtárban

E címmel nyílt kiállítás szakmatörténeti írásos anyagokból és tárgyi eszközökből a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Déli Agrárszakképzési Centrum – Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kiállításának megnyitóját február 3-án tartották az iskola húsipari szakmát elsajátító tanulóinak részvételével.

- Talán kevesen tudják, hogy Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István mészárszéket üzemeltetett itt, vagyis a mai Hattyúházban – mondta az ünnepélyes megnyitón Rózsa Pál, a mezőgazdasági iskola igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy a kiállítás tárgyi anyaga Donát Ambrus nagykőrösi hentes mesternek köszönhető, aki örökbe adta gyűjteményét az intézménynek. A régmúlt időkre emlékeztető eszközök között találhatunk különféle késeket, késtartókat, fatüzeléses perzselőt, kolbász- és hurkatöltőt, sajtszéket, tőkét, taglót, sőt még birkanyíró ollót is, melyet a könyvtár pedig különböző szakkönyvekkel is színesített. A tárlatot – mely egyben a IV. Mezgés Disznótor és a városi farsang egyik látványos programeleme is - február 26-ig lehet meglátogatni a könyvtár nyitvatartási idejében.

- Ez a kiállítás, valamint a február 19-én (szombaton) megrendezésre kerülő Mezgés disznótor is a szakma népszerűsítésére szolgál. Mert valljuk be, hogy a szép és hasznos szakma népszerűsége egyre csökken, egyre kevesebben akarják ezt választani hivatásuknak. Sokan úgy gondolják, hogy a hentes szakma tulajdonképpen egy tömegmunka: állsz a szalag mellett és egy konkrét munkafolyamatot végzel nap mint nap, hétről-hétre, hónapról-hónapra. Ezzel a disznótorral, most az iskola tanulói megmutatják, hogy mire is képes egy húsipari feldolgozó, illetve hentes szakmát kitanult fiatal. Milyen ízeket lehet elővarázsolni a frissen vágott, természetes takarmányon nevelt állatokból származó húsokból – részletezte az igazgató és büszkén kihangsúlyozta, hogy iskolájuk az országban egyedülálló képzési rendszert tudhat magáénak, hiszen „a termőföldtől az asztalig” elvet követve minden munkafázist megtanulnak a fiatalok, mire eljutnak a szakmai vizsgákig. A takarmány megtermelése, az ezzel a való nevelés-hizlalás, majd a vágás és feldolgozás, a végén pedig az értékesítés is mind-mind az iskola diákjainak keze munkájának köszönhető.

- Nincs még egy olyan húsüzlet az országban, mint itt Kiskunfélegyházán a Mezgéseké, melyet zökkenőmentesen üzemeltetnek és folyamatosan friss áruval látnak el az iskola tanulói – tette hozzá Rózsa Pál igazgató, aki azt is elárulta, hogy a könyvtár parkolójában megrendezésre kerülő disznótorra neves embereket is invitált (Kása Tibort, aki a szakma kiváló tanulója versenyeken szokott elnökölni, dr. Friedrich László egyetemi tanárt, az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatóját, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid habilitált doktort, egyetemi docenst, címzetes egyetemi tanárt, a MAE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesét), akik remélhetőleg tiszteletüket teszik a színvonalas eseményen.

- Sokat dolgoztunk azon, hogy mindent a hagyományoknak megfelelően tudjunk bemutatni diákjainkkal. Ez legfőképpen az ő dicsőségük lesz. A nap folyamán kétszer is megtekinthetik az érdeklődők a perzselési, tisztítási és bontási folyamatokat 10 és 14 órakor. De azokat is szeretettel várjuk, akiket nem kifejezetten a disznóvágáshoz kapcsolódó munkafázisok, pusztán az igazi disznótoros ízek vonzanak. Reggelire hagymás vért, toros pecsenyét, ebédre pedig orjalevest, töltött káposztát és pincepörköltet kínálunk, melyet a büfében hideg-meleg szomjoltókkal öblíthetnek le. Standjainkon megvásárolhatják természetesen az iskola üzemében készült különféle termékeket is, sőt még farsangi fánkkal is készülünk – árulta el a részleteket Rózsa Pál igazgató.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit