Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 07. 08:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Mi az a meditáció?

Mi az a meditáció?

Ha elsajátítjuk a meditáció alapjait, akkor annak segítségével egészen biztos, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, és sokkal teljesebb, boldogabb lehet életünk.

Ha elsajátítjuk a meditáció alapjait, akkor annak segítségével egészen biztos, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, és sokkal teljesebb, boldogabb lehet életünk. De a túlzásba vitt meditálás akár veszélyes is lehet azok számára is, akik pszichés, vagy mentális zavarral küzdenek.

Csak pár perc
A meditációhoz bővel elég naponta néhány perc, inkább az a fontos, hogy rendszeres legyen, így annak hatását folyamatosan élvezhetjük. A meditáció segítségével egy különleges tudatállapotba kerülünk, egyfajta belső utazáson veszünk részt, ahol olyannyira le tudnak tisztulni a gondolataink, hogy a bonyolultnak tűnő kérdésekre is megtaláljuk a választ, méghozzá egyszerűen.

Hogyan kell meditálni
Először is készüljünk elő. Gondoskodjunk róla, hogy ezalatt a kis idő alatt semmi ne zavarjon meg minket. Biztosítsuk, hogy semmiképpen ne kelljen megszakítanunk a meditációt. Helyezkedjünk el hanyatt fekvésben a földön, majd belégzésre kezdjünk el nyújtózkodni a lábainkkal és karjainkkal, majd kilégzésre teljesen lazítsuk el magunkat. Legalább háromszor-négyszer nyújtózzunk így, és lazítsunk. Ha kényelmes, akkor maradjunk fekve, de akár fel is ülhetünk a tipikus meditációs pózba, ami keresztezett lábú ülés egyenes háttal. Ha nem elég nyitott a csípőnk, akkor üljünk párnára, hogy a térdünk minél inkább egy vonalban legyen a csípőnkkel. Nem kell megijedni, ha azon kapjuk magunkat, hogy álmodozunk vagy elbóbiskoltunk. Tudatalatti változásokat hajtunk végre, és az elménknek alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Erre mindenkinek más a reakcióideje, de ez rendben van így.

Mély levegő
Ha csak csendben ülünk a szobában, akkor a gondolataink megállás nélkül cikáznak. Ezt kell kiküszöbölnünk, hogy ezt elérhessük, csukjuk be a szemünket, kezdjük el kizárólag a légzésünkre figyelni. Képzeljük el, hogy a lélegzetünk egy hidat képez a testünk és az elménk között. Egyenletesen, lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon, majd a szánkon fújjuk ki lassan. Ez váljon fokozatosan egyre mélyebbé és hosszabbá. Azonban nagyon fontos, hogy ne erőltessünk semmit! Próbáljuk meg tudatosan lelassítani az elménkben zajló forgatagot, figyeljünk a csendre. Minél többet gyakoroljuk, annál tovább bírjuk lenyugtatni a gondolatainkat.

Figyeljünk befelé
Ha már egy ideje mélyeket lélegzünk, akkor vegyük észre, ahogyan a testünk elkezd pihenni. Járjuk végig gondolatban minden porcikánkat a kisujjunktól a fejünk búbjáig és figyeljük meg, ahogy mindenünk szépen lassan ellazul, megnyugszik. Csak erre figyeljünk, semmi másra. Ha az elménk elkóborol, segít, ha a figyelmünket visszairányítjuk a légzésünkre.

Tipp
A meditációhoz vannak speciális zenék, ezeket érdemes hallgatni közben, segítenek az ellazulásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.