Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 24. 08:00, szombat | Bulvár
Forrás: - Adrienn -

Mi kell a nőnek…?

Mi kell a nőnek…?

Legyél idősebb, vagy fiatalabb, magas vagy alacsony, egy biztos: nőként a testednek szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra.

Biotin (H-vitamin)
Miért szükséges? Segíti a zsírsavak és a vércukor képződését, amelyek energiát adnak a testnek. Közreműködik az aminosavak és a szénhidrátok lebontásában, emellett a depresszió elkerülésében is szerepe lehet. Ha nincs elég biotin a szervezetben, akkor hullani kezd a haj, töredeznek a körmök, hámlik és kiütéses lehet a bőr.
Miben találod? Karfiol, máj.
Javasolt beviteli érték (RDA): 50 mikrogramm.

Vas
Miért szükséges? Segíti az oxigén szállítását a szervezetben, elengedhetetlen a vörösvérsejtek termeléséhez, támogatja az immunrendszer működését és a sejtek növekedését. A szervezet vasszintjének csökkenésével a vörösvérsejtek száma is alacsonyabb lesz, ez vérszegénységhez vezethet, ami fáradékonyságot eredményez és gyengíti az immunrendszert. Ha gyakran vagy sápadt, rendre gyengének érzed magad és erős a menstruációd, esetleg hullik a hajad, érdemes időnként vérvizsgálattal utánajárni, nem csökkent-e le a vas szintje a vérben.
Miben találod? Máj, vörös húsok, szardínia, mogyoró, zabpehely, mák, szárazbab, sóska, spenót.
Javasolt beviteli érték (RDA): 14 milligramm.

A-vitamin
Miért szükséges? Fontos a szem megfelelő működéséhez, emellett erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt és a mellrák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Miben találod? Leveles zöldségek, narancssárga és sárga zöldségek, paradicsom, tejtermékek, máj, hal.
Javasolt beviteli érték (RDA): 800 mikrogramm.

D-vitamin
Miért szükséges? A kalcium felszívódását, a sejtek növekedését, az immun-, az ideg- és izomrendszer működését befolyásolja, gyulladáscsökkentő hatású. Pótlása segíti a rák, például a vastagbélrák megelőzését. Ha nem jutsz elegendő D-vitaminhoz, a csontjaid törékennyé válnak, torzulnak és az izmok is gyengülnek, emellett nagyobb a csontritkulás kialakulásának esélye is. Hiánya cukorbetegséghez is vezethet.
Miben találod? Lazac, tonhal, halmájolaj, marhamáj, sajt, tojás sárgája, narancslé. Emellett a napfényből nyerjük.
Javasolt beviteli érték (RDA): 5 mikrogramm.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.