Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Április 04. 11:00, szombat | Életmód
Forrás: proaktivdirekt.hu

Mi legyen a sonka mellé?

Mi legyen a sonka mellé?

Egy jó kis tojásos salátát, idény salátát friss zöldségekkel, vagy esetleg finom foszlós kalácsot szeretnél? A húsvéti sonka jellegzetes füstös-sós ízéhez érdekes mód jól illenek az édes és a kissé csípős ízek is.

Egy jó kis tojásos salátát, idény salátát friss zöldségekkel, vagy esetleg finom foszlós kalácsot szeretnél? A húsvéti sonka jellegzetes füstös-sós ízéhez érdekes mód jól illenek az édes és a kissé csípős ízek is. Állíts össze egy mindenki ízlésének megfelelő húsvéti tálat!

Zöldségekkel az igazi
Friss saláta, retek, hagyma, újhagyma, snidling, paradicsom, paprika és bármilyen zöldség, amihez frissen hozzájutsz mehet a salátába. Csak egy sima olívaolajos vagy ecetes, esetleg almaecetes olívaolajos dresszinget javasolunk hozzá (2 rész savhoz 3 rész olaj), mivel a krémes, cukros saláta öntet már túl sok lenne a kalóriadús sonka mellé.

Ha elkészítetted a salátát, a tojást ráreszelheted a tetejére, így adva neki húsvéti hangulatot. Nagyon jól mutat, és egy kis petrezselyemzölddel vagy snidlinggel is megszórhatod. A reszelt tojással nemcsak diétásabb, de takarékosabb is lesz, mint a szeletelt tojással. Viszont ha szeretitek a főtt tojást, és nem gond az extra kalória (illetve költség), akkor persze mellé is szelheted.

Kevert saláta helyett a sonka köré is elrendezheted, csoportosíthatod a zöldségeket egy nagy tálon fajta szerint. Nagyon gusztusos, ha karikákra vágod, és színek szerint rendezed a különböző zöldségeket. Legyen közte lilahagyma, paradicsom, retek, uborka és többféle paprika. A siker garantált. Ehhez még öntetet sem kell csinálnod.

Sárgatúró
Az észak-keleti országrészben jellegzetes étel a sárgatúró a húsvéti asztalon.

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 1 l tej
  • 10 db tojás
  • Kristálycukor ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Elkészítése

  1. Kiöblítünk egy nagyobb, vastagabb aljú lábast hidegvízzel és így öntjük bele a tejet, hogy ne égjen le a forralás során.
  2. Felforraljuk és beletesszük a cukrot és a sót.
  3. A tojásokat beleütjük egy tálba, és villával összekavarjuk.
  4. Hozzáadjuk a felforrt tejhez, és takarék lángon főzzük addig, amíg a tej vízszerűvé változik és a tojások túrószerűvé állnak össze. Érdemes egy egyenes szélű, fémlapáttal vagy spatulával kevergetni fakanál helyett, így nem fog leégni.
  5. Vászonruhába, vagy függönyanyagba rakjuk, gömbalakot formálunk belőle. Az anyagot összekötjük, és így szűrjük le a levét, fellógatjuk és hagyjuk kicsepegni a maradékot is.

Tálalásig hűtőben tároljuk.
Elkészítési ideje: 1 óra + a lecsepegtetés ideje.

Ezt az ételt általában egy évben csak egyszer, húsvétkor fogyasztják, és a család apraja-nagyja szereti, van ahol 40 db tojásból készítik, akkor 4 liter tej kell hozzá. Van, aki mazsolával szereti, van aki anélkül, lehet édesre és kevésbé édesre is készíteni, ízlés dolga.

Kalács

A füstölt sonka mellé igazán finom az édes kalács. Boltban is megvásárolhatod, de otthon is elkészítheted.

Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4-5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2,5-3 dl tej
  • csipet só
  1. Az élesztőt egy kevés langyos-cukros tejben felfuttatni.
  2. A lisztet egy tálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beletenni a cukrot, a csipet sót, a villával felvert egész tojást és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a tejet, majd jól összedolgozni. (a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy)
  3. Ezután az összedolgozott tésztát, beletenni a kenyérsütőgép üstjébe, és elkezdeni dagasztani. Amikor a tészta már szép sima, akkor apránként hozzáönteni a felolvasztott margarint. (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, így még simább tésztát kaptam) Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát, csak akkor kicsit munkaigényesebb és fárasztóbb.
  4. A simára dagasztott tésztát ezután beletenni a kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt duplájára keleszteni.
  5. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítani, és egy kicsit átgyúrni, majd három részre osztani. Ezután megfonni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.
  6. Konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt újrakeleszteni.
  7. Sütőbehelyezés előtt a kalács tetejét felvert egész tojással lekenni.
  8. Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd a tetejére sütőpapírt tettem, és a hőfokot 150 fokra mérsékelve sütöttem még 35 percig.)
  9. A sütőből kivéve a tepsiben hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Ne felejtsd el az asztalról a mustárt és a tormát, illetve keverhetsz akár majonézes tormát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.