Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 14. 19:42, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Miénk itt a tér idén is

Miénk itt a tér idén is

Hosszú évek óta - talán csak néhány év kivételével – tudjuk, ha május, akkor Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás.

2002-ben Lantos Szabolcs, Fekete László és maroknyi csapata megálmodott egy merőben új szemléletű kiállítást. A kezdeményezés a Miénk itt a tér nevet viselte és legfőbb célja az volt, hogy a helyi művészek alkotásait kivigyék az emberek közé a mindennapi élet forgatagába, oda, ahova mindenki akarva-akaratlanul találkozhat a művészet sokszínű látásmódjával. Az évek során mind a tér, mind a kiállítás rengeteget változott, de eszmeiségében változatlan maradt. Bár a mai megújult Petőfi tér már más lehetőségeket kínál a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás számára, mint egykoron, de Lantos Szabolcs és segítő csapata kihasználva a jelen adottságokat, ismét egy gyönyörű kiállítást varázsolt számunka. Az idei kiállítás alkalmával a 15 éves Wesel Hugó Fotókör tagjainak és a Lódzi Fotóművészek Társaságának alkotásait láthatják – mondta el az ünnepélyes megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatónője.

Csányi József polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a Miénk itt a tér kiállítás megnyitója egyben a Városalapítók Hetének hivatalos megnyitója is, majd köszönetet mondott Lantos Szabolcsnak és csapatának a sok munkáért, melynek köszönhetően ismét nem mindennapi környezetben tekinthetjük meg városunk alkotóinak és a vendég kiállítóknak munkáit.

A kiállítás szakmai oldalról Rátkai Zsuzsa a Kiskunfélegyházi Képző és Iparművészek Egyesületének elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe:

- Minden év májusában a Városalapítók Napi rendezvények keretében épül fel itt egy kiállítás a főtéren nekünk, mindenkinek, a város lakosságának. Mert miénk itt ez a tér, a most már szépen átalakult, felújított, díjnyertes főtér. Jó hely ez bemutatókra, koncertekre, találkozókra. Ezekben a napokban pedig városunk éppen most 15 éves fotókörének munkáit, bemutatkozó anyagát láthatjuk – mondta Rátkai Zsuzsanna, aki pár szóban beszélt a Wesel Hugó Fotókör megalakulásának hátteréről is.

- 2007-ben néhány ismerős közös gondolataként merült fel egy önképző kör jellegű szervezet. Kezdetben több helyen is tartották összejöveteleiket (a Rocktárban, a Művelődési Házban és jelenleg is ott működnek). Hamarosan már 2009-ben láthattuk az első nagy rendezvényüket, az első nemzetközi fotópályázat Kiskunfélegyháza címmel. Az első sikerek további folytatásra ösztönözték a csapatot. Még hét évig újra megrendezték ezt a fotóseregszemlét, melynek elsődleges célja a kortárs fotográfia népszerűsítése volt. Emellett a fiatal kezdő fotógráfusok ösztönzése. Őket különdíjban is részesítették pályázataikon. A közös tervek megvalósult elképzelések és a további inspiratív ötletek arra ösztönözték a csoportot, hogy 2011-ben egyesületté váljanak. Hozzá nevet keressenek. Nem is volt nehéz a választás, hiszen volt itt egy nagy előd Kiskunfélegyházán: Wesel Hugó, aki az első fényképész volt a városban. A névválasztást követően megfogalmazták közös céljaikat is, melyek a következők voltak. A vizuális kultúra kiemelten a fotóművészet a fényképezés iránt érdeklődők elméleti, gyakorlati fejlődésének, szakmai haladásának előmozdítása, ehhez kiállítások, pályázatok, előadások, alkotótáborok, találkozók, tanfolyamok szervezése. Lehetőséget teremteni úgy a közösségnek, mint benne az egyénnek, az alkotómunka bemutatására. Kapcsolatok létesítése hasonló tevékenységet folytató hazai és külföldi intézményekkel, szervezetekkel – részletezte Rátkai Zsuzsa, majd az utolsó gondolathoz kapcsolódóan hozzátette, hogy ennek köszönhető a jelenlegi kiállítás apropója is, miszerint a Wesel Hugó együtt ünnepli 15. születésnapját egy lengyelországi baráti tagszervezettel, a komoly hagyományokkal rendelkező, európa-szerte ismert Lódzi fotóművészek társaságával. A két fotókör közös kiállítása igazán változatosan mutatja be a hasonló érdeklődésű, néha azonos, néha teljesen más szellemű alkotó ember látásmódját.

Az ünnepség zárásaként Kovács-Csonka Szilvia köszönetet mondott a május 23-áig megtekinthető tárlat kiépítéséért, megvalósításáért Lantos Szabolcs mellett Fekete Lászlónak, Kis Lászlónak, Kiss-Czakó Imrének, Dongó Józsefnek, Kürti Lászlónak, Bajzák Andreának és a diákönkormányzat fiataljainak.

A kiállítás megnyitót Sevecsek Béla tibeti és keleti kultúrákat megidéző hangszeres előadása tette teljessé.

(Képek: Fantoly Márton / Félegyházi Közlöny)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.