Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Május 03. 20:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: hazipatika.com

Miért fontos a sav-bázis egyensúly?

Miért fontos a sav-bázis egyensúly?

Szervezetünkben a savak és bázisok természetes egyensúlya döntő fontosságú. Nézzük, hogyan deríthetjük ki, hogy melyik felé billent el bennünk a mérleg.

Szervezetünkben a savak és bázisok természetes egyensúlya döntő fontosságú. Nézzük, hogyan deríthetjük ki, hogy melyik felé billent el bennünk a mérleg.

Az emberi szervezet naponta ki van téve az állandóan változó mennyiségű savas és bázikus (lúgos kémhatású) anyagoknak. Az egészséges embernél ezek egyensúlyban vannak, a bázikus anyagok enyhe túlsúlya mellett - ekkor jó a teljesítményünk és jól érezzük magunkat.

A modern életmód savasodásra hajlamosít

Nem megfelelő életmód mellett (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott fogyókúra, stressz), táplálkozásunk kiegyensúlyozatlansága esetén (tartósított élelmiszerek, túlzott hús- és húskészítmény, feketekávé, alkohol, valamint elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás) valamint nagymértékű fizikai terhelés és különböző megbetegedések következtében a sav-bázis egyensúly felborul savas irányba, a túlsavasodás pedig a szervezet működési zavaraihoz vezethet.

A túlsavasodás elkerülése és a testünkben (például a csontokban) felhalmozott bázikus tartalékok megkímélése érdekében megfelelő mennyiségű bázikus anyagot (ásványi anyagok, nyomelemek bázikus sóit) kell szervezetünkbe juttatni. A szervezetben természetes körülmények között is keletkeznek savak: például a fehérjék feldolgozása során foszfor- és kénsav, oxigénhiány esetén (pl. sportoláskor) tejsav, a zsírok bontása során (diétázáskor) ketonsavak, amelyek mind hozzájárulnak az állandó savterheléshez, ezért a bázikus tápanyagokkal történő semlegesítésük (méregtelenítés) és kiválasztásuk elengedhetetlen a szervezet egészsége szempontjából.

Mikor és hogyan kell lúgosítani?
A túlsavasodás káros hatása

A savasító életmód és a savkeltő élelmiszerek fogyasztása következtében valami hasonló történik az emberi szervezetben, mint amikor a savas eső pusztítja az erdőt: a fák a levegőből kén-dioxidot vesznek fel, aminek semlegesítéséhez bázikus anyagokat (ásványi anyagok és nyomelemek lúgos kémhatású sóit) használnak fel. Ha a fának kevés a bázistartaléka, elpusztul. Az emberi szervezet hasonlóképpen bázikus anyagokat igényel a savak semlegesítéséhez.

Ha testünk semlegesítésre való képessége kimerül, akkor a savak elraktározódnak a kötőszövetekben, az ízületekben és az izmokban, ami számos kóros folyamatot indíthat el. A bázikus hatású ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyiségű bevitele alapvető feltétele a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás és ezáltal a szervezet egészsége fenntartásához. Több fájdalmas, súlyos mozgásszervi betegség, mint a köszvény, a rheumatoid arthritis, a fibromyalgia rheumatica és a csontritkulás tüneteit ronthatja a szervezet felborult sav-bázis háztartása - figyelmeztetett dr. Cseuz Regina reumatológus, belgyógyász szakorvos.

Tünetek, megelőzés

A túlsavasodás mérése rendkívül nehéz. A pH-érték vizeletből történő megállapítása kevésbé megfelelő módszer, mivel a vizelet még normál esetben is enyhén savas, továbbá a vizelet pH-értéke egészséges egyéneknél is ingadozik. A vér pH értéke pedig még túlsavasodás esetén is közel azonos marad. Sok esetben ezért a tartós túlsavasodás diagnózisát a tünetek, azaz a tényleges panaszok alapján állítják fel. Ezek lehetnek például a kimerültség, levertség, idegesség, nyugtalanság, depresszió, megnövekedett stressz-érzékenység, a koncentrálóképesség csökkenése, a terhelhetőség és az ellenálló-képesség csökkenése, anyagcserezavarok, izom- és ízületi bántalmak, bőr-haj és körömelváltozások.

A táplálkozáskutatók már a 19. században rájöttek, hogy a zöldségek és gyümölcsök igen nagy arányban tartalmaznak létfontosságú bázikus anyagokat. A szervezet kiegyensúlyozott sav-bázis háztartásához a bázikus anyagoknak kb. nyolcvan százalékos túlsúlyban kellene lenniük, ezért törekednünk kellene a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek fogyasztására, mert ezek forrásai ezen anyagoknak. Ha ez a túlsúly nem valósulhat meg, bázikus tápanyagtartalmú táplálék-kiegészítő rendszeres használatára van szükség: ezt gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban találhatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.