Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 20. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Szerk. -

Miért jó lovagolni?

Miért jó lovagolni?

A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt egy átlagos megfigyelő hinné. Az egyszerű élvezeten túl más fizikai, mentális és érzelmi jó hatásai is vannak.

„A ló küllemében van valami,
ami jó az ember belsőjének.”
(Sir Winston Churchill)

A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt egy átlagos megfigyelő hinné. Az egyszerű élvezeten túl más fizikai, mentális és érzelmi jó hatásai is vannak. Kívülről úgy tűnhet, hogy a lovaglás során a lovagló csupán csak ül és olyan egyszerű utasításokat ad a lónak, mint például a gyí, hó vagy fordulj. Végül is a ló végzi a munkát azzal, hogy hordozza a lovast, nem igaz? Nem, nem igaz. A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt egy átlagos megfigyelő hinné. Az egyszerű élvezeten túl más fizikai, mentális és érzelmi jó hatásai is vannak.

A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lovak irányítása testi mozgást igényel így a lovas tudatosan használja a testét. A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. A lovaglás nemcsak az erőnléttől függ, az erős, rugalmas izmok segítenek az egyensúlyozásban és a koordinációban. A legtöbb új lovagló szembesül azzal, hogy a belső comb izmai megfájdulnak, de az izmok hamar kinyúlnak és megerősödnek.

A lépésben lovaglás ugyanúgy mozgatja az izmokat, mint a sétálás. Így a lovaglás során égnek a kalóriák is. Pl.: egy 70 kg-os nő esetében egy átlagos lovaglás percenként 5 kalóriát éget el. Ha növeled a lovaglás sebességét és távolságát, akkor növeled az égetés intenzitását is.

A lovaglás egy olyan sport, amelyet kortól függetlenül mindenki gyakorolhat. A középkorú embereknek általában van idejük és pénzük arra, hogy megvalósítsák az álmukat, hogy lovagolhassanak vagy, hogy lovat tartsanak. A megfelelő útmutatással és segítséggel a 40-es éveikben levő vagy annál idősebb emberek ugyanúgy megtanulhatnak lovagolni, mint a fiatalabbak.

Ne csak lovaglásból álljon ez a sport! Mikor ápolod a lovat, kitisztítod az istállót, cipeled a nyerget, a felszerelést vagy a szénabálákat, egyben emelési gyakorlatokat is végzel, amelyek segítenek a csontsűrűség megőrzésében.

A lovaglás megnyugtatja az elmédet. Az elején talán úgy érzed, hogy kihívást jelent megtanulni, hogy hogyan ülj a lovon és hogyan vezesd azt. Amikor ez könnyűvé válik sok más tanulási lehetőség válik nyilvánvalóvá. Amint fejlődsz a lovaglásban és egyre hosszabb ideje vagy lótulajdonos mindig lesznek majd kérdéseid és problémáid. Még a legtapasztaltabb lovász is beismerné, hogy mindig van valami új, amit meg lehet tanulni.

Sokak számára a ló egyik módja a természethez való kapcsolódásnak attól függetlenül, hogy a pályán vagy egy úton lovagolnak. Sokan társaságot és megnyugvást találnak, miközben a lovukkal foglalkoznak. Jóllehet a lovaglásnak is meglehetnek a maga frusztráló és kihívást jelentő részei a legtöbb ember nyugtató időtöltésnek találja. Azoknak az embereknek a társasága is megnyerő lehet, akiknek ugyanaz az érdeklődési körük. Élvezetes lehet a barátaiddal együtt elmenni egy oktató órára vagy olyan csoportos tevékenységeken részt venni, mint a tájlovaglás vagy bármilyen más lovaglással kapcsolatos játékok.
Ha magányra vágysz a lovaglás vagy a vezetés lehetővé teszi ezt számodra. Sok lótulajdonos úgy érzi, hogy a lovával valamilyen szinten rokonlelkek, aki egy hullámhosszon van az ő érzéseivel - sokkal inkább, mint embertársai. Stresszes helyzetekben a ló csendes barát, aki nem ítélkezik és nem csalárd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.