Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Március 14. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Az üdítőital nem más, mint cukros víz, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet – ez a tény már régóta ismert.

De vajon milyen hatást fejtenek ki a cukros üdítőitalok szervezetünkben, miért érdemes leszokni róluk? Ezeket az információkat gyűjtötte össze egy tanulmány, amelyről a Today Health számol be.

Egyrészt gyorsítják az öregedést. Legyen diétás vagy hagyományos, de minden kóla tartalmaz foszfátot, foszforsavat, amelynek túlzott fogyasztása szív-és veseelégtelenséghez, izomvesztéshez és csontritkuláshoz vezethet, ráadásul egy tanulmány azt állítja, hogy mindezek által felgyorsítja az öregedést.

Másrészt az égetett cukor rákot okozhat. Ugyanis egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges színezékek rákkeltő hatásúak. Fogorvosok ráadásul felfedeztek egy „montain dew”-nak keresztelt szindrómát gyermekeknél, ugyanis náluk a túlzott vércukorszint üregeket okozhat a szájon belül. Emellett azt is megállapították, hogy a citrus alapú, valamint izotóniás italoknál az azokban megtalálható vegyi anyagok memóriazavarhoz, nagy mennyiségben való fogyasztása esetén idegi rendellenességhez is vezethet.

Nemcsak az üdítőital, a csomagolás is káros az egészségre. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet már összefüggésbe hoztak a hormonzavarral, a meddőséggel, az elhízás, valamint a rák bizonyos típusaival.

Ötödik okként a szakértők az édesítőszereket sorolják fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, így hosszú távon vízszennyezést is okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.