Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 19. 20:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: hazipatika.com

Miért rángatózik a szemünk?

Miért rángatózik a szemünk?

A szem rángatózása a felső szemhéj ismétlődő, önkéntelen izomrángása, pislogása. Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozhatja. Lehet teljesen ártalmatlan, de jelezhet súlyosabb problémákat is.

A szem rángatózása a felső szemhéj ismétlődő, önkéntelen izomrángása, pislogása. Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozhatja. Lehet teljesen ártalmatlan, de jelezhet súlyosabb problémákat is.

Szinte minden embernél kialakul legalább egyszer az életében a szemrángatózás. A legenyhébb formájában fájdalmatlan és ártalmatlan, viszonylag hamar elmúlik, de kellemetlen lehet, különösen akkor, ha a görcsök annyira erősek, hogy teljes összezáródásra késztetik a szemet. Néhány embernél a szemrángatózás több napon keresztül, napi több órán át tarthat. A legsúlyosabb formájában a szemrángatózás krónikussá válik, és állandósul a pislogás, hunyorgás.

Időnként a szem rángatózása egyéb egészségügyi problémák jele lehet, például blepharitiszé (szemhéjgyulladásé), szemszárazságé, kötőhártya-gyulladásé vagy fényérzékenységé. A legritkább esetekben a szemrángatózás idegrendszeri betegséget, például Parkinson-kórt vagy Tourette-szindrómát jelezhet.

Az enyhe szemrángatózás oka lehet fáradtság, alváshiány, stressz, vagy valamilyen serkentőszer (alkohol, cigaretta vagy koffein) használata. Emellett okozhatja a szemhéj vagy a szaruhártya sérülése, irritációja. A súlyosabb szemrángatózást ezek mellett a szél, az erős fény vagy a légszennyezettség is okozhatja, de a szakemberek szerint genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában.

Bizonyos esetekben a görcsös összehúzódások nemcsak a szemet, hanem az egész arcot (pontosabban annak egyik oldalát) érinti, és például a száj körüli izmok is görcsösen összerándulhatnak.

Mikor forduljunk orvoshoz a szemrángatózással?

Akkor érdemes orvoshoz menni, ha a tünetek legalább egy hete tartanak, ha a görcsök annyira erősek, hogy az egész szemünk lezáródik, ha a görcsök nemcsak a szemünket, hanem az arc egyéb területeit is érintik. Szintén orvosi vizsgálatot igényel, ha a szem bepirosodik, bedagad vagy váladékozik. Forduljunk akkor is orvoshoz, ha a felső szemhéj lefittyed.

Az enyhébb szemrángatózás általában rövid időn belül magától elmúlik, de ha gyakran visszatér, akkor érdemes csökkenteni a koffein és az alkohol, illetve az elszívott cigaretták mennyiségét. Emellett természetesen érdemes minél stresszmentesebb életre törekedni.

Ha irritáció vagy gyulladás okozza a szemrángatózást, akkor elsősorban ezt kell gyógyítani, például szemcseppek segítségével. Egyéb esetekben botoxinjekciót javasolhatnak, ez ugyanis lebéníthatja az érintett izmokat. Végső esetben műtét lehet a megoldás, melynek során bizonyos izmokat, illetve idegeket eltávolítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.