Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 23. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért ugrál a kenguru?

Miért ugrál a kenguru?

Egy nemzetközi kutatócsoportnak első alkalommal sikerült teljes mértékben feltérképeznie a kenguru genetikai felépítését.

Ennek felhasználásával a tudósok máris azt vizsgálják, hogy miért ez az egyetlen olyan emlős, amely csakis ugrálva képes helyet változtatni.

A kutatók szerint a munka során sikerült felfedezni egy olyan gént is, amely az ugrálásért felelős - ez lehet a mérföldkő a kenguruk fejlődését vizsgáló kutatásokban. A különös emlősök és általában az erszényesek fejlődése ugyanis immár 130 millió éve különvált a többi emlősétől - írja a Genome Biology.

A kutatások során egy apró termetű erszényes, a Derby-kenguru DNS-ét vizsgálták, amely Ausztrália déli és nyugati partvidékén él. Az apró állat azonban csupán a harmadik az erszényesek sorában, amelynek feltérképezték a genetikai felépítését: korábban erre a sorsra jutott már a tasmán ördög és a dél-amerikai oposszum.

Nagyon fontos, hogy minél több emlős génjeit megismerjük, így ugyanis pontos képet kaphatunk arról, hogy hogyan fejlődtek ki az állatok és maga az ember. Abban is reménykedünk ugyanakkor, hogy az efféle kutatásoknak köszönhetően egyre több emberi betegségre találunk majd gyógymódot - mondta dr. Elisabeth Murchison.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni