Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Július 26. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Milyen tápanyagok vannak a sörben?

Milyen tápanyagok vannak a sörben?

Bár a túlzott alkoholfogyasztás egészségügyi veszélyeit senki nem vitatja, az utóbbi időben egyre több tanulmány lát napvilágot a sör fogyasztásának esetleges hasznáról is.

Bár a túlzott alkoholfogyasztás egészségügyi veszélyeit senki nem vitatja, az utóbbi időben egyre több tanulmány lát napvilágot az egyes alkoholtípusok, köztük a sör - szigorúan mértékletes - fogyasztásának esetleges hasznáról is.

Nem meglepő módon a sör a táplálkozásban betöltött szerepét elsősorban a nagy sörkultúrával rendelkező nemzetek kutatói vizsgálják, tanulmányaik szerint ásványianyag- és vitamintartalma miatt csekély napi bevitele akár a kiegyensúlyozott táplálkozást is segítheti. Milyen anyagokról van szó?

Víz

A szervezet víz nélkül nem életképes, az napi folyadékszükséglet kielégítését pedig megkönnyíti, ha változatossá tesszük italfogyasztásunkat. A folyadékpótlás egy kis hányadát akár sörrel is megoldhatják azok, akik kedvelik ezt az ízt: a legtöbb sör viszonylag alacsony alkoholtartalommal rendelkezik, ugyanakkor 93 százaléka víz.

B-vitamin

A sör valamennyi típusában viszonylag nagy mennyiségben található B-vitamin, azon belül is a legnagyobb koncentrációban B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin) és B9 (folsav), de tartalmaz B5-öt (pantoténsav) és B12-t (kobalamin) is. A B csoportú vitaminok forrása a sör élesztőtartalma; a szűretlen sörökben nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a szűrt változatokban. Jó tudni azonban, hogy az alkohol gátolja a felsoroltak némelyike, például a szervezet számára nagyon fontos folsav felszívódását, így a B-vitaminok pótlása elsődlegesen más táplálékforrásokkal ajánlott.

Ásványi anyagok

Viszonylag sok szó esik róla, hogy a sör előnyös kalcium-magnézium aránya (előbbiből keveset, míg utóbbiból sokat tartalmaz) segíti az epe- és vesekőképződés megelőzését. Fontos továbbá, hogy káliumban gazdag, ugyanakkor nátrium kevés van benne, ami az egészséges vérnyomásnak kedvez, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy a túlzott alkoholfogyasztás viszont emeli a vérnyomást, így annak optimális szinten tartására nem a komoly mennyiségű sörbevitel a jó választás. A felsoroltak mellett a sör vasat, szelént és rezet is tartalmaz.

Mi nincs benne?

A sörben nem található koleszterin és zsír, és a legtöbb típusa fehérjében is viszonylag szegény táplálék; kalóriatartalma kisebb, mint az alkoholmentes italok többségének. Mértékkel fogyasztva ezért a diéta kiegészítője lehet mindazoknál, akik zsír- és koleszterinszegény étrendet folytatnak.

Bizonyára a már említett kulturális különbségek is belejátszanak, hogy az egyes országokban eltérően ítélik meg, hogy mi is az elfogatható napi mennyiség. A legtöbb helyen, így Magyarországon is általában érvényes orvosi ajánlás szerint egy nap egy pohár (azaz 0,33 liter) 4,5 százalékos sör - ez a mennyiség 12 g alkoholt jelent - fogyasztása elfogadott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.